Naslovna Najnovije Skupe investicije i krediti Srpsku vode u propast

Skupe investicije i krediti Srpsku vode u propast

0

Vlada koju vodi SNSD nas učestalo zadužuje prodajom obveznica po kamatnoj stopi većoj od 5%, a njeni predstavnici se hvale skupim i neproduktivnim investicijama, kaže Milan Radović, zamjenik predsjednika SDS.

On napominje će vlast potrošiti preko tri milijarde KM ne mareći za to da sve vlade u okruženju rade na uštedama kako bi imali rezervu za neizvjesnu jesen i zimu koja dolazi.

„Koliko su te investicije skupe najbolje pokazuje proračun da će jedan kilometar autoputa na relaciji Vukosavlje – Brčko dostići cijenu od 23 miliona KM po kilometru, dok je vrijednost ugovora preko 760 miliona KM. Kilometar autoputa Banja Luka – Prijedor dostiže cijenu od 44 miliona po kilometru i koštaće građane, prema našim informacijama, 1,8 milijardi KM. Važno je napomenuti javnosti da Vlada izbjegava da pokaže javnosti ovaj ugovor“, kaže Radović i dodaje:

„Ukoliko ovome dodamo 300 miliona KM za izgradnju banjskog kompleksa u Slatini, 53 miliona KM za ski centar na Manjači, gasifikaciju od 70 miliona KM (u trenutku kada je cijena gasa po kubiku na rekordnom nivou), ulaganje u akva park u Andrićgradu od 20 miliona KM i obećanje da će u Andrićgradu biti otvoren hotel sa pet zvjezdica, jasno je da je ova vlast u potpunosti izgubila vezu sa stvarnošću“.

Radović navodi da će sa ovakvim standardom građana, mali broj njih će biti u mogućnosti da plaća putarine, ski pasove na Manjači, da ode u Andrićgrad, da prespava u hotelu sa pet zvjezdica ili da plaća račune za gas koji postaje enormno skup energent.

„Zajednički imenilac ovih investicija jeste da će se one finansirati novim kreditima, a uz to da se takvo finansiranje radi potpuno netransparentno, bez studija izvodljivosti i isplativosti tih projekata. Primjera radi, samo da bi se otplatio put Vukosavlje – Brčko, izračunali smo da nam treba preko 100 godina, dok je za autoput Banja Luka – Prijedor potrebno čak blizu 200 godina“, istakao je Radović i dodao:

„Dok vlast vješto izbjegava smanjenje akciza, puneći budžet rekordnim iznosima, građanima su podijelili samo po 100 KM i smatraju da je to dovoljno da pokriju egzistencijalne troškove građana u vremenu krize“.

Radović je poručio da ova vlast mora da ode jer je izgubila osjećaj odgovornosti prema svojim građanima.

(BN)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: