Naslovna Najnovije Smijenjen direktor „Vodovoda i kanalizacije“ (VIDEO)

Smijenjen direktor „Vodovoda i kanalizacije“ (VIDEO)

Nadzorni odbor a.d. „Vodovod i kanalizacija“, Bijeljina smijenio je direktora ovog preduzeća Predraga Perkovića i imenovao Dragišu Tanackovića.

Smijenjen je i izvršni direktor za pravne i finansijske poslove Milan Panić, a na njegovo mjesto je imenovana Slađana Mitrović. Novoizabrani su iz reda zaposlenih u ovom preduzeću, rekao je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović na konferenciji  za novinare.

-Za ovim mjerama smo posegli jer je revizorska analiza finansijskog izvještaja preduzeća  pokazala da su izvještaji frizirani, da pokazuju lažni plus, a zapravo se radi o višemilionskim dugovanjima, rekao je gradonačelnik Bijeljine.

“Radi se  o javnim nabavkama koje nisu bile transparentne, o sistematizacijama koje su direktori, prevashodno generalni direktor, usvajali u “uskom krugu”, gdje su proizvoljno, na osnovu “lijepih očiju”, dopadljivosti ljudima, koeficijenti povećavani do besvijesti, a savjesni i odgovorni radnici nisu imali ni osnovni koeficijent koji predviđa njihov stepen stručne spreme”, pojašnjava Petrović.

Visina višemilionskog duga utvrdiće se uskoro, kaže Petrović, i dodaje da se mora znati do svake pore gdje se slivao narodni novac, vrlo visoke cijene vode koju plaća.

“Zamislite, uzmete kredit, pozajmicu za preduzeće, kao da vam je to kuća, ne pitate nadzorni odbor, nikog ne pitate. Pa malo odu na vikendicu, koja je napravljena od narodnog novca, pa malo u apartman, na bazen, malo ljubavne afere, pa se kupuje svašta nešto…Utvrdiće se to sigurno”, naglašava gradonačelnik Bijeljine.

Prema Petrovićevim riječima osnova sumnje za izvršenje krivičnog djela, dala je i analiza nabavke čuvenih vodomjera, za šta su kreditna zaduženje uzeta bez saglasnosti nadzornog odbora.

“U svim sklopljenim ugovorima primijećeno je od 120 ugovora koji su pregledani, preko 100 je zasnovano putem direktnog sporazuma. To je kršenje Zakona o javnim nabavkama”, pojasnio je gradonačelnik.

Petrović zaključuje da se na osnovu izvještaja revizorske kuće, do sada došlo do saznanja o zloupotrebi službenog položaja rukovodećih lica preduzeća, kao i do osnova sumnje za izvršenje određenih krivičnih djela i dodaje da će se narednom periodu, sa novim saznanjima, ići sa mjerama prema nadležnim institucijama.

(BN)