Naslovna Najnovije Šmit o mogućoj smjeni Dodika

Šmit o mogućoj smjeni Dodika

0

Neophodno je da svi predstavnici vlasti u Bosni i Hercegovini zajedno rade kako bi ubrzali put BiH ka Evropskoj uniji, izjavio je visoki predstavnik za BiH Kristijan Šmit u emisiji „Jutro za sve“ BHRT-a, dodavši kako bi najprije svi oni trebalo da riješe unutrašnje nesuglasice.

„Mislim da sam sa svoje strane učinio dosta, nažalost predstavnici BiH moraju prvo riješiti neka svoja unutrašnja pitanja“, naveo je.

Komentarisao je izvještaj predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija, naglasivši kako se ponekad desi da izlaganje jednog člana Predsjedništva pred međunarodnom zajednicom, ne odgovara drugom članu.

Šmit je naveo da Komšić prilikom čitanja izvještaja u Savjetu bezbjednosti, nije trebao iznositi neke lične stavove, već isključivo stanje kakvo je u zemlji.

Na pitanje zašto nije uživo predstavio svoj izvještaj u UN-u, Šmit je naveo da je morao ostati u BiH.

„Meni je bilo važno da se moj izvještaj pročita i zahvalan sam na komentarima koji su bili pozitvivni“, rekao je.

Osvrnuo se i na izborni proces u BiH, naglasivši da postoji potreba da se provedu izborne reforme, kako ne bi bilo izbornih krađa i kako bi se osiguralo da se glasački listići broje onako kako bi trebalo.

„To su ciljevi koji trebamo imati na umu. Ja nisam pravio intervencije u Dejtonskom sporazumu.

Prije svega, mi smo u Federaciji imali loše političko stanje, a ja sam morao reagovati. Nismo imali Vladu FBiH jer nam je bila potrebna vlada, da bi mogli napredovati. Postavljam pitanje opet, šta je bilo sa Neumom, zašto se nisu dogovorili, ili Butmirom?“, naveo je Šmit.

Na pitanje da li je njegova odluka da suspenduje Ustav FBiH na 24 časa plod uticaja hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i njihove diplomatije, on navodi da je to isključivo samo njegova odluka.

„Ne bih volio da budem uključen u neke interne politike i kampanje, ali ja svoje odluke donosim sam, Neki su zadovoljni, neki nisu, ali dugoročno bi ih svi trebali prihvatiti. Moj posao je da ispravim nešto što ne funkcioniše“, odgovara“, rekao je Šmit.

Govorio je i o odnosu sa političkim predstavnicima iz Republike Srpske.

„Znam da je bio onemogućen moj dolazak u Republiku Srpsku, ja nastavljam da idem u RS i ići ću i mislim da moramo razgovarati i sa predstavnicima Ra o temama koje uključuju, između ostalog, povratnike. Nedavno sam posjetio bračni par u Višegradu koji su bili napadnuti i moramo raditi na tome da Aneks 7 bude funkcionalan“, istakao je Šmit.

Osvrnuo se i na secesionističku retoriku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, te je na pitanje da li ima namjeru smijeniti ga ako nastavi sa istom, Šmit ne naveo da su sve karte i opcije na stolu, a da je to odluka o kojoj mora dobro razmisliti i uzeti u obzir sve stvari – između ostalog stav i mišljenje građana. Ipak su, kako je rekao, oni ti koji biraju svoje predstavnike.

Govorio je i odnosu sa članom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović, o ministru bezbjednosti BiH Nenadu Nešiću, o presudi Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Kovačević, te se osvrnuo i na posjetu predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen BiH…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: