30.7 C
Banja Luka

Šmit pisao Željki: Ovo što radite je jako opasno!

U pismu koje je danas Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit uputio je pismo članici Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Željki Cvijanović zbog njene izjave da su protesti održani 1. septembra na međuentitetskoj liniji „generalna proba“.

Šmit joj je u pismu kazao da takva izjava predstavlja implicitnu prijetnju konfrontacijom i nasiljem i kao takvo je samo po sebi opasno. Takođe navodi da je neodgovorno na međuentitetskoj liniji svojim prisustvom podržavati političke događaje koji unose podjele.

Na početku pisma je Šmit podsjetio Cvijanović da je kao članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine položila svečanu zakletvu da će poštovati Ustav Bosne i Hercegovine, provoditi Opšti okvirni sporazum za mir i njegove anekse u cijelosti, štititi i promovirati ljudska prava i osnovne slobode te starati se o interesima i ravnopravnosti svih naroda i građana.

„Što se tiče teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, neodgovorno je na međuentitetskoj liniji (IEBL) inscenirati i svojim prisustvom podržavati političke događaje koji unose podjele. Međuentitetska linija (IEBL) nije državna granica već linija razgraničenja između Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine.

Povezivanje termina ‘granica’ sa Republikom Srpskom kao ‘državom’ jasno znači da javno stvarate pogrešan utisak da postoje granice unutar Bosne i Hercegovine, čime se direktno krši Opšti okvirni sporazum za mir“, navodi se u pismu.

Ističe da se posljedice takvih neodgovornih izjava najviših zvaničnika BiH već mogu vidjeti – na bilbordima širom Republike Srpske.

„Dozvolite da Vas podsjetim da Ustav Bosne i Hercegovine predviđa da: ‘postoji sloboda kretanja širom Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina i entiteti neće ometati punu slobodu kretanja lica, robe, usluga i kapitala širom Bosne i Hercegovine.

Ni jedan entitet neće uspostaviti kontrole na međuentitetskoj liniji između entiteta’. Osim toga, Ustavni sud BiH je utvrdio da se međuentitetska linija ne može smatrati granicom“, rekao je.

Proteste koji su održani 1. septembra na nekoliko lokacija duž međuentitetske linije, a koji su se nastavili u danima poslije, nazvao je insceniranim.

Takođe se osvrnuo na to što u Republici Srpskoj ne poštuju odluke visokog predstavnika i tvrde da je nelegalno izabran na funkciju jer ga u Savjetu bezbjednosti UN-a nisu podržale Rusija i Kina.

„Konačno, u pogledu jednog drugog pitanja, moram Vas podsjetiti na Vašu obavezu pune implementacije Opšteg okvirnog sporazuma za mir i njegovih aneksa. Ova obaveza podrazumijeva punu saradnju sa visokim predstavnikom, poštivanje njegovih odluka i pružanje pune podrške njegovim operacijama.

Odgovor koji ste u tom pogledu dobili od generalnog sekretara Ujedinjenih nacija ne samo da je eksplicitan nego ne ostavlja mjesta ni dilemama niti pogrešnim interpretacijama te zato ne može biti nikakve greške u poštivanju mene kao imenovanog visokog predstavnika“, kazao je.

Šmit je pozvao Cvijanovićevu da korigira svoj stav i da ne postupa na način koji bi predstavljao ili doprinio kršenju Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, koji je dužna podržavati.

„Ovo se posebno odnosi na bilo kakvu sugestiju državnosti entiteta Republika Srpska – entiteta kao što je i Federacija Bosne i Hercegovine u okviru suverene i nezavisne države Bosne i Hercegovine i koji pravno postoji samo po osnovu Ustava Bosne i Hercegovine. Pozivam Vas na rad i poštivanje obaveza Bosne i Hercegovine prema međunarodnom pravu i dužnosti Vaše funkcije“, zaključio je.

(BN) Foto:Tanjug

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here