Naslovna Najnovije Šmit traži da se zaustavi pritisak na sudiju Kneževića

Šmit traži da se zaustavi pritisak na sudiju Kneževića

0

Sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Zlatko Knežević izložen je neprihvatljivom pritisku neodgovornih političara, rekao je danas visoki predstavnik u BiH Kirstijan Šmit.

Šmit je rekao da podrivanje nezavisnosti bilo kojeg sudije protivno je osnovama vladavine prava i predstavlja antiustavni akt.

Visoki predstavnik je pozvao poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske da prekinu kampanju pritiska na sudiju Kneževića i Ustavni sud Bosne i Hercegovine, te da ispune svoju obavezu poštovanja Ustava BiH.

“Napadi na nezavisnost pravosuđa krše vladavinu prava i Ustav BiH”, rekao je Šmit, objavljeno je na zvaničnom Twitter profilu OHR-a.

Inače, Venecijanska komisija je juče izazila “ozbiljnu zabrinutost” zbog poziva Narodne skupštine Republike Srpske upućenog potpredsjedniku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Zlatku Kneževiću da podnese ostavku.

“Osnovna je garancija nezavisnosti Ustavnog suda da njegovi članovi ne mogu biti opozvani, smijenjeni, niti od njih može biti zatraženo da podnesu ostavku na političkim osnovama od strane onih koji su ih imenovali”, naveli su u Venecijanskoj Komisiji i pozvali Narodnu skupštinu Republike Srpske da povuče svoj poziv za ostavku Kneževića.

U Ustavnom Sudu Bosne i Hercegovine Zlatko Knežević je jedini sudija iz Republike Srpske. Za „Glas Srpske“ je potvrdio da će podnijeti zahtjev za odlazak u prijevremenu penziju i očekuje da ta procedura bude završena do kraja godine.

“Za nekoliko mjeseci ispunjavam uslove za prijevremenu penziju”, rekao je Knežević za banjalučki dnevni list.

Podsjetimo u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine već su upražnjene dvije fotelje, nakon što su Mate Tadić i Miodrag Simović napustili Ustavni sud kada su stekli uslove za penzionisanje. Njihove nasljednike Parlament Federacije Bosne i Hercegovine i Narodna skupština Republike Srpske još nisu imenovali.

N1

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube