Naslovna Izdvajamo SNSD dobrovoljno prenosio nadležnosti na BiH

SNSD dobrovoljno prenosio nadležnosti na BiH

​Bonskim ovlaštenjima uvedenim kada je premijer bio Milorad Dodik proširena su ovlaštenja visokog predstavnika kojim mu je dozvoljeno da smjenjuje funkcionere i nameće zakone. Zbog toga je Pedi Ešdaun smijenio 59 funkcionera SDS-a dok je premijer bio Milorad Dodik, koji nije stao u odbranu tih ljudi – rekao je dr Milan Radović, tokom diskusije u Narodnoj skupštini RS. 

„Za vrijeme mandata Milorada Dodika dobrovoljno su legalizovane zajedničke tablice, grb, zastava, zajednički pasoši, granična policija… Vojska RS je integrisana u Oružane snage BiH 2006. godine. Legalizovali su Sud BiH, Tužilaštvo BiH u kasarni Viktor Bubanj gdje su tokom rata mučeni sarajevski Srbi. Nisu reagovali ni kad je himna Bože pravde proglašena neustavnom..“ – istakao je Radović, nabrajajući nadležnosti koje je SNSD prenio na nivo BiH tokom godina.

Radović je rekao da je ogroman spisak institucija koje je SNSD stvorio na nivou BiH prenoseći nadležnosti Republike Srpske.

„Preneseno je 49 nadležnosti tokom godina i to većina dobrovoljno od strane SNSD a na sve to gospodin Dodik kaže kako je njih neko kao prevario. Zbog toga poziv SNSD-a za zaključke o dijalogu o budućnosti BiH nije iskren jer su zaključci doneseni na sto bez ikakavog predhodne rasprave i dogovora sa drugim političkim subjektima iz Srpske“ – zaključio je Radović.

(BN)