Naslovna Izdvajamo SNSD i HDZ oborili ograničenje plate za funkcionere

SNSD i HDZ oborili ograničenje plate za funkcionere

0

SNSD i HDZ na sjednici Doma naroda oborili su ograničavanje plata dužnosnicima na nivou BiH. Ovo znači da će najmanje do kraja ovog mandata, odnosno do 2026. godine, dužnosnici na nivou BiH primati do 650 maraka veće ploče nego do sada.

Članovima Predsjedništva, ministrima, delegatima, poslanicima i drugim imenovanim i izabranim dužnosnicima na razini BiH ipak će se pojaviti ploča, a za to su glavni krivci SNSD-a i HDZ-a. 
Njihovi delegati su u Domu naroda oborili Prijedlog da se ograniči rast plata funkcionera, tako što bi se za obračun njihovih plata primjenjivala osnovica od 535 KM, a ne 600 KM koliko je to predviđeno novim budžetom.
Ovo znači da će najmanje do kraja ovog mandata, odnosno do 2026. godine, dužnosnici na nivou BiH primati do 650 maraka veće ploče nego do sada.
Budžetom je predviđeno da dobiju i povećanje regresa, naknade za smještaj i prijevoz itd. Ujedno će se povećati plate i naknade zaposlenima u bh. institucijama, ali će njihova povišica biti i do deset puta manja.
Ponovo smo iz SNSD-a i HDZ-a mogli čuti izgovore da je Zakon o plaćama i naknadama u institucijama BiH potrebno urediti sistemski, a ne pojedinačnim izmjenama. 
Ovo je drugo povećanje plaće dužnosnika na razini BiH u posljednjih 10 mjeseci. Sredinom prošle godine, tadašnja koalicija SNSD-HDZ-SDA-DF izglasala je povećanje plate bh. zvaničnika za u prosjeku 500 KM.
Ograničenje povećanja plaća funkcionerima na nivou BiH jučer je usvojio Predstavnički dom Parlamenta BiH.
(BN) 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube