Naslovna Izdvajamo SNSD odmah nakon izbora podržao put BiH u NATO

SNSD odmah nakon izbora podržao put BiH u NATO

0

Nakon što je Savjet ministara, kojim predsjedava Zoran Tegeltija iz SNSD-a, jednoglasno usvojio Program reformi koje se tiču puta BiH ka članstvu u NATO savezu, predstavnici opozicije pitaju: da li je Dodik, u dogovoru sa strancima, sačekao da prođu izbori da bi Program reformi bio usvojen?

„Bosna i Hercegovina ne ide u NATO“, govorio je Dodik u prethodnim godinama. U februaru 2020, Dodik je rekao da neće biti ostvaren nijedan korak BiH ka NATO integracijama, niti će biti knjiženja vojne imovine.

I u septembru 2022. godine, neposredno pred posljednje izbore, Dodik ponavlja istu tvrdnju.

Dok Dodik priča kako nema integracija BIH u sjevernoatlantski savez, opozicionar Nebojša Vukanović je još 2019. godine upozoravao da će, čim prođu izbori, SNSD pristati na nastavak NATO integracija.

Upravo se to i dogodilo. Neposredno nakon održavanja posljednjih izbora, prije nekoliko dana, Savjet ministara BiH kojim predsjedava Zoran Tegeltija iz SNSD-a, jednoglasno je usvojio ključne dokumente za saradnju sa NATO savezom.

Predstavnici opozicije kažu da se sada jasno vidi da je, kako navode, tajni plan Dodika i stranaca uključivao podršku za osvajanje vlasti u zamjenu za nastavak puta ka članstvu u NATO savezu.

Nakon ovog poteza Savjeta ministara, iz SNSD-a su ponovo branili Dodika tvrdeći da usvojeni Program reformi nije ANP.

Te priče demantuje stenogram sa sastanka Predsjedništva BiH i ambasadora Kvinte, objavljen prije nekoliko godina, u kome se navodi da je Dodik pristao na Godišnji nacionalni program, odnosno ANP, ali pod uslovom da se ne zove tako, već – Program reformi.

Marićeva kaže da su zvaničnici SNSD-a započeli put Bosne i Hercegovine ka NATO savezu, i da, uprkos deklarativnim protivljenjima, godinama nastavljaju sa njegovim provođenjem.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube