Naslovna Najnovije Šokantni detalji: Debevec snimljen u kući Đorđa Ždrale

Šokantni detalji: Debevec snimljen u kući Đorđa Ždrale

0

Sastajali su se u Ždralinoj privatnoj kući, a pomenuta advokatica zastupa veliki broj predmeta u Sudu BiH. Debevec se sastajao i sa Mladenom Lučićem, bratom od bivšeg državnog ministra Miloša Lučića, dok je imao status osumnjičenog.

U Sudu BiH u toku je ročište o produženju pritvora suspendovanog predsjednika Suda BiH Ranku Debevcu i bivšem šefu OBA-e Osmanu Mehmedagiću.

Tužilac Bojana Jolović iznijela je neke nove šokantne detalje. Javnost je bila isključena s jedne tačke zbog njene prirode, odnosno ugrožavanja intimnog života oštećenog. Ovo se odnosi na seksualno uznemiravanje radnice.

Jedna od preostalih tačaka se odnosi na to kako je Debevec dobio automobil od autosalone „Kramar“ dok se na sudu vodio više od 700 postupaka protiv te kompanije. 

Automobil vrijedan 15.000 KM

Uzeo je vozilo marke Polo, 2014. godište, vrijedno 15.000 KM, da ne bi „bolo oči“. Da stvar bude gora, on je to vozilo registrovano na svoju svastiku, kako bi se prikrilo da ga je uzeo. 

Ona je potvrdila da to vozilo nikada nije kupila i da je Debevec zamolio da to uradi. Iz kompanije su obrazlažući naveli da je vozilo plaćeno virmanski, a onda se poslije mjesec dana pojavi krivotvoreni blagajnički dnevnik koji svastika nikad nije potpisala iako stoji njen potpis.

Svjedok koji je radio u kompaniji Kramar kazao je da su uvozne cijene i navodna prodajna cijena iste. Ono što potvrđuje tvrdnju o kompromitiranju Debevca, svjedok Sreten Terzić, vlasnik autolakirerske radnje, koji mu je rekao da sa vozila skroni naljepnicu Kramar i rekao mu da je to njegovo vozilo. 

Ono što dodatno kompromituje Debevca je da je ovo vozilo skriveno, a kada je Tužilaštvo počelo da istražuje, ono je prvo viđeno na putu ka Sokocu a onda u autolakirerskoj radnji Terzić. Vozilo je oduzeto jučer tokom akcije. 

Mamić je priznao da je „počastio“ Debevca

Sljedeća tačka zbog koje se traži produženje pritvora je pribavljanje imovinske koristi od Zdravka Mamića sa kojim se sastajao u konobi „Dado“ kod Grude. Riječ je o satu u vrijednosti od 15.000 evra.

Ono što je indikativno je to da je Debevec za ovo putovanje u Grude tražio oznaku tajnosti od DKPT-a što je potvrdio vozača koji ga je vozio. On se u konobi „Dado“ prema tvrdnjama svjedoka prvo sastao sa Miljankom Paovcem, a onda se priključio i Mamić. Sve to se dešavalo dok su se pred Sudom BiH trajali ekstradicioni postupci protiv Mamića.

Sam Mamić je izjavio da je „počastio“ Debevca kako bi imao sudca na svojoj strani jer se vodi taj ekstradicioni postupak. Svjedok Paovac je tada ukazao da bi to moglo biti neprimjereno.

Jolović je rekla da je irelevantno da li je Ranko Debevec uticao na sudije, ali ono što je bitno je da je uzeo dar. Također, tužiteljica Jolović je kazala da je Mamić indikativno u tom periodu javno govorio o podmićivanju sudija i tužilaca u Hrvatskoj, au jednom postupku se teretio baš za to. 

Prilikom obrazloženja zbog čega je potrebno produženje pritvora, tužiteljica Jolović je navela da je tadašnji predsjednik Suda BiH sastajao sa Đorđom Ždralom i njegovom advokaticom, koji je odložio zatvorsku kaznu za teška krivična djela.

Sastajali su se u Ždralinoj privatnoj kući, a pomenuta advokatica zastupa veliki broj predmeta u Sudu BiH. Debevec se sastajao i sa Mladenom Lučićem, bratom od bivšeg državnog ministra Miloša Lučića, dok je imao status osumnjičenog.

Prema informacijama tužiteljice, sastanci su se održavali u Španiji, državi u kojoj Debevec također ima državljanstvo. 

Konobari su potvrdili da su se Ranko Debevec, tadašnji predsjednik Suda i Milisav Pijuk, predstavljali kao radnici OBA-e kako bi se izuzeo videonadzor.

Saslušan je i Denis Stojnić u svojstvu svjedoka. On je potvrdio da je dobio počasnu legitimaciju OBA-e od Osmana Mehmedagića, te je rekao da je dobio od Mehmedagića razne naredbe šta treba da radi.

Tužilac se reklamira u narednom periodu, zbog čega je potrebno produženje pritvora, treba provjeriti izjavu Stojnića. 

(Avaz) Foto:Avaz

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: