Naslovna Rusija Šolc prelomio: Njemačka šalje „leoparde“ u Ukrajinu

Šolc prelomio: Njemačka šalje „leoparde“ u Ukrajinu

0
BERLIN – Njemački kancelar Olaf Šolc donio je odluku da se Kijevu isporuči četa tenkova „leopard“, objavio je „Špigl“ pozivajući se na izvore.

Riječ je o modelu „leopard 2A6“ koji su u sastavu naoružanja Bundesvera, navodi se u članku.

„Odluka je donijeta: Njemačka će isporučiti Ukrajini borbene tenkove ‘leopard 2’ „, navodi „Šigl“.

Zašto je Leopard 2 superioran: Otvara vatru u pokretu čak i kad ide unazad

Tenk Leopard 2 smatra se jednim od najboljih i najmodernijih borbenih tenkova na svijetu, a ono što ga čini superiornim je sposobnost otvaranja vatre u pokretu, čak i prilikom kretanja unazad, prenio je danas Dojče Vele.

Glavno naoružanje na Leopardu 2 je top s tzv. glatkom cijevi od 120 milimetara s maksimalnim dometom od 5.000 metara, tenk dostiže brzinu do 70 kilimetara na sat, a pokreće ga relativno ekonomičan dizel-motor.

Njemački portal navodi da je sposobnost otvaranja vatre u pokretu ono što Leopard 2, ali i druge moderne tankove, poput američkog Abramsa ili francuskog Leklera čini superiornim.

“Ti tenkovi mogu da otvaraju vatru i dok se kreću punom brzinom. To ruski tenkovi, recimo T90, ne mogu. Osim toga, Leopard je pouzdan i lak za održavanje.“, rekao je direktor njemačkog muzeja tenkova Ralf Rajs.

Ukrajincima, koji su se do sada ugalvnom oslanjali na tenkove T-72 iz sovjetskog doba, tenkovi Leopard 2 su potrebni za probijanje neprijateljskih linija u statičnom rovovskom ratu. ‘

Osim Njemačke, Leopard 2 trenutno koristi još najmanje 14 država u raznim prilagođenim varijantama, ali one ih ne mogu prepustiti Ukrajini bez dozvole Njemačke, prenosi Dojče Vele.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube