Naslovna Sport ŠPANCI DIGLI BURU Srbi ne vole svoj novi grb

ŠPANCI DIGLI BURU Srbi ne vole svoj novi grb

0

Španski „As“ se propisno obrukao tekstom u kome žestoko kritikuje Srbiju, i to zbog nekoliko komentara na Tviteru.

Naime, Španci su započeli svoj tekst pod pretpostavkom da “Srbi ne vole grb na svom dresu”?!

– Na njemu je dvoglavi bijeli orao, ali drugačiji od onog koji se vije na srpskoj zastavi i grbu. Ovaj na dresu napravljen je na brzinu za fudbalsku reprezentaciju i naišao je na brojne osude među narodom opsednutim nacionalizmom”, stoji u tekstu,

Tu nije kraj.

“Mnogi Srbi ogorčeni su time što grb ima nepodnošljive sličnosti sa znamenjem nacija koje su tradicionalno rivalske i neprijateljske Srbiji. Nemali broj Srba smatra da je simbol na dresu njihove reprezentacije sličniji crnom dvoglavom orlu na grbu Albanije te da, podseća na orlove na grbu Poljske”, piše “As” u tekstu koji je sve samo ne potkovan činjenicama.

https://twitter.com/FSSrbije/status/1594811865158361095?s=20&t=I9PW03_gqDO8OdjXLxUvmQ

“Srpski navijači se pitaju i zašto je savez morao da mijenja prethodni grb, koji je bio efektan s početnim slovima nacionalnog slogana “Samo Sloga Srbina Spasava”, u sredini kojih je bila fudbalska lopta, a iznad ovog je pisalo “Srbija”. Srpski fudbalski savez na to odgovara da je novi grb hibridni model prethodnog i grba s orlom. Ističu da je kreiran za ovaj SP jer će Srbija na njemu biti jedina reprezentacija s grbom koji nije ni na zastavi zemlje niti njenog Saveza. Dodaju da je inspiracija za novi grb orao raširenih krila, simbol dinastije Nemanjić, stare gotovo hiljadu. Sve ovo izaziva velike polemike u zemlji koja daje previše važnosti svojim simbolima”, pišu Španci.

Španci kao “izvor” za ovaj tekst navode skrinšot sa jednog anonimnog Tviter naloga, što dodatno daje na neozbiljnosti. Jedna stvar je da se nekome ne dopada dizajn dresa, ali da se iz toga izvuče čitava konotacija i generalizacija jednog naroda je u najmanju ruku – amaterski i neumjesno.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube