Naslovna Najnovije Španija maksimalno ispoštovala Srbiju – Nema govora o bilo kakvom “Kosovu”, nema...

Španija maksimalno ispoštovala Srbiju – Nema govora o bilo kakvom “Kosovu”, nema ni himne ni zastave!

0

Vrlo strog protokol, tačno odmjereni rječnik u sudaru sa selekcijom teritorije koju ne priznaje kao državu.

Španija se našla na velikim mukama zbog selekcije tzv. Kosova, ali je na kraju uspjela da izađe na kraj sa činjenicom da ne priznaje samostalnost južne srpske pokrajine, tako da će ovo biti jedinstveni meč kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kataru.

Španija ne priznaje samostalnost Kosova*, ali ga UEFA i FIFA priznaju, tako da ova reprezentacija nema izbora nego da igra. Ali, to neće biti običan meč.

Kako piše Marka, fudbalski savez te zemlje mjesecima je radio sa ministarstvom spoljnih poslova Španije da bi izašli na kraj sa činjenicom da ne priznaju samostalnost Kosova, baš kao i druge dvije selekcije iz grupe, Gruzija i Grčka.

Zbog svega toga, protokol će biti potpuno drugačiji, odnosno, do sada neviđen u Španiji. Kosovo* naime neće imati status države, već će se govoriti o selekciji “teritorije Kosova”, pošto Španija Kosovo i Metohiju smatra dijelom Srbije.

Isto tako, zastava neće biti istaknuta pored španske, kao što se radi sa zastavama suvjerenih država, a himna će biti najavljena kao “muzika sa teritorije Kosova”.

Ovi detalji odnose se i na nacionalni televizijski prenos, u kome komentatori neće moći da pominju Kosovo kao nezavisnu državu, već sve mora da bude prilagođeno tome da se govori o “teritoriji Kosovo”.

Utakmica Španija-Kosovo* igra se 31. marta u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022.

 

 

 

(mondo)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: