Naslovna Izdvajamo Spomenik patrijarha Pavla biće uklonjen, radiće novi

Spomenik patrijarha Pavla biće uklonjen, radiće novi

0

Nakon brojnih reakcija i osude na društvenim mrežama iz Andrićevog instituta saopšteno je sinoć da skulptura patrijarha Pavla ne predstavlja spomenik koji će trajno ostati ispred Vizantijskog dvora u Andrićgradu kod Višegrada.

– Skulptura blaženopočivšeg patrijarha srpskog Pavla od pletene žice, rad vajara Ljubomira Lackovića, ne predstavlja spomenik koji će trajno ostati ispred Vizantijskog dvora u Andrićgradu, već samo eksponat koji je bio izložen zbog svečanosti koja je tradicionalno organizovana na Vidovdan, saopšteno je iz Andrićevog instituta.

U saopštenju je pojašnjeno da je ova skulptura bila izložena sa ciljem da se publici približi rad skulptora Lackovića.

„Patrijarh Pavle će, kao neizbežni stub duhovnosti i srpskog identiteta svakako dobiti spomenik u Andrićgradu među ostalim velikanima srpske kulture, ali tek nakon konkursa koji će raspisati Andrićev institut“, navedeno je u saopštenju.

Spomenik blaženopočivšem patrijarhu srpskom Pavlu, autora Ljubomira Lackovića, svečano je na Vidovdan otkriven na Vizantijskom trgu u Andrićgradu.

Otkrivanju spomenika prisustvovao je, između ostalih, proslavljeni režiser Emir Кusturica i predsjedavajuši Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Lacković je rekao da je spomenik visok 1,7 metara, te da ga je napravio za oko dva mjeseca.

„Ranije sam radio jedan manji spomenik patrijarhu Pavlu, učestvovao sam i u radu Likovne koloniji u Andrićgradu, a pretprošle godine sam izlagao. Moj rad se svidio /Emiru/ Кusturici i on me pozvao da ove godine realizujemo tu ideju“, rekao je Lacković.

(BN/Srna)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: