Naslovna Najnovije Spomenik patrijarhu Pavlu izazvao brojne reakcije

Spomenik patrijarhu Pavlu izazvao brojne reakcije

0

Idejno rješenje za spomenik patrijarhu Pavlu ne može biti stvar pojedinca!

– Blaženopočivši patrijarh srpski Pavle zaslužuje spomenik koji dolikuje njegovom liku i djelu, što se ne može reći za spomenik koji je postavljen na Vizantijskom trgu u Andrićgradu, rekao je Miladin Stanić, šef Кluba poslanika SDS u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

On kaže da je ovako ekstravagantno idejno rješenje za spomenik jednom srpskom patrijarhu izazvalo brojne reakcije i čuđenje pravoslavnih vjernika i građana.

„Smatram da se izbor idejnog rješenja za spomenik jednoj tako važnoj ličnosti za srpski narod ne bi trebao prepustiti bilo kojem pojedincu, pa makar to bio i reditelj Emir Кusturica“, navodi Stanić.

On smatra da je prilikom odabira idejnog rješenja jedan od osnovnih kriterijuma trebao biti da spomenik bude skladu sa pravoslavnom tradicijom i umjetnosti.

Spomenik patrijarhu Pavlu otkriven je sinoć u prisustvu Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH i Emir Kusturica, koji je naručilac ovog idejnog rješenja.

Spomenik patrijarhu srpskom Pavlu, autora Ljubomira Lackovića, postavljen je na Vizantijskom trgu u Andrićgradu. Lacković je rekao da je spomenik visok 1,7 metara, te da ga je napravio za oko dva mjeseca.

Inače, Lacković je rekao da je ranije radio jedan manji spomenik patrijarhu Pavlu i da se njegov rad svidio Emiru Kusturici i on ga je pozvao da ove godine realizuju tu ideju.

Spomenik je izazvao mogo različitih reakcija na društvenim mrežama, uglavnom negativnih uz osude.

Mnogi nisu oduševljeni kako izgleda spomenik patrijarhu Pavlu u Višegradu.

(BN)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: