Naslovna Region SRBIJA DOBIJA ZAKON O ISTOPOLNIM ZAJEDNICAMA: Gejevima na venčanju i novo prezime

SRBIJA DOBIJA ZAKON O ISTOPOLNIM ZAJEDNICAMA: Gejevima na venčanju i novo prezime

DVA muškarca ili dve žene moći će da ozvaniče vezu pred matičarom, svečano, da uzmu prezime partnera, a posle toga moraće da brinu jedno o drugom, da dele imovinu, brinu o deci partnera, ako ih ima… Osim zajednice koja je gotovo istovetna braku, moći će da sklapaju i vanbračne zajednice, kod notara.

Sve ovo predviđeno je Polaznim osnovama za izradu Zakona o istopolnim zajednicama, objavljenim na portalu e-uprave, na koje zainteresovani mogu da šalju komentare, sugestije, primedbe…

Ovaj dokument reguliše porodične odnose između partnera, izdržavanje dece, nasleđivanje, prava iz radnog odnosa, pa čak i neregistrovanu istopolnu zajednicu.

Gej parovi imaće i kumove, tj. svedoke na venčanju, a ulaskom u zajednicu, obavezuju se da jedno o drugom brinu, uključujući tu i brigu o eventualnoj deci partnera. Zajednica prestaje smrću jednog od njih, poništenjem i raskidom. Ona se poništava ili raskida pred sudom, a u izuzetnim slučajevima može i „davanjem sporazumne izjave pred matičarom, ukoliko u toj zajednici ne živi maloletno dete“.

Partneri, inače, kao i bračni drugovi, imaju posebnu imovinu stečenu pre braka, kao i zajedničku, koja je podložna deobi.

Prednacrt zakona reguliše i nasleđivanje imovine i penzije, koje je isto kao i kod bračnih supružnika, zatim plaćanje poreza. Partner koji nije zaposlen ima pravo na zdravstvenu zaštitu preko onog koji to jeste, takođe i na socijalnu i dečju, kao i na odštetu za duševne bolove u slučaju smrti ili invaliditeta svog istopolnog druga.

Registar istopolnih zajednica je pisana i elektronska baza koju vode matičari, a u nju će biti upisane sve istopolne zajednice sklopljene na teritoriji Srbije, kao i istopolne zajednice naših ljudi, sklopljene u inostranstvu. Neregistrovana istopolna zajednica podrazumeva da partneri žive najmanje tri godine zajedno i da overe izjave o tome kod notara. Tada se uređuje isto kao klasična vanbračna zajednica.

U ZABRANI POMEŠALI POLOVE

PREDNACRT zakona precizira i ko ne može sklopiti istopolnu zajdnicu, a ove odredbe, očigledno su samo preuzete iz Porodičnog zakona. Osim osoba nesposobnih za rasuđivanje, krvnih srodnika po pravoj liniji i srodnika na osnovu usvojenja, zajednicu ne mogu sklopiti ni srodnici u pobočnoj liniji: „rođeni brat i sestra, brat i sestra po ocu ili majci, stric i sinovica, ujak i sestričina, tetka i bratanac, deca braće i sestara, zet i tašta“.

(Novosti.rs)