Naslovna Najnovije Srbija vodi računa o Srpskoj, dok vlast misli samo o sebi

Srbija vodi računa o Srpskoj, dok vlast misli samo o sebi

„Nakon što su se sa Šmitom sastali NJegova svetost patrijarh srpski gospodin Porfirije i predsjednik Srbije gospodin Aleksandar Vučić, ne očekujem izvinjenje onih koji su me do juče pljuvali za nekakvo izdajništvo, jer sam među prvima, ako ne i prva rekla jasno i glasno da sa Šmitom treba razgovarati.“

Ovo je na svom fejzbuk profilu objavila narodna poslanica Jelena Trivić i dodala da zbog ovog mog stava mnogi su me proglašavali neprijateljem Republike Srpske, ali to je već viđena matrica i na to se ne treba osvrtati.

„Ono što je jasno jeste da Šmit, koji definitivno nije izabran u skladu sa pravnim procedurama, jeste jedna od adresa ako se želi postići bilo kakav oblik rješenja novonastale političke krize. Stranke iz Srpske, i to primarno stranke vlasti, imaju obavezu zbog interesa Republike Srpske da razgovaraju ne samo sa Šmitom, nego sa svim relevantnim faktorima kako bi se kriza prevazišla“, navela je Trivićeva.

Ostajem pri stavu, kaže ona, da i stranke iz Federacije moraju shvatiti da Republika Srpska ne prihvata Inckovu nametnutu odluku, već da o tom treba otvoriti dijalog i naći neki vid kompromisnog rješenja.

„Nemam iluzija da će to biti lako uraditi, ali ne vidim kako nas ovo tapkanje u mjestu može bilo gdje dovesti. Dakle, razgovor razgovor razgovor. Apelujem na razum, mudrost, želju za rješavanjem krize, nasuprot zatvorenosti, izolacije i politike od danas do sutra“, istakla je ona.

Prema njenim riječima to što je Dodik sam sebi skočio u stomak time što je rekao da se sa Šmitom neće sastajati je njegov problem.

„Trebao je da razmisli. Da sagleda perspektive dugoročno, da ne gleda sitni politički profit tog momenta… Nego da se ponaša državnički. Ali evidentno je da od njega to ne možemo da očekujemo“, dodala je ona.

„Uprkos velikom izazovu koji Srbija, ali i cijeli srpski narod ima po pitanju Kosova i Metohije, dobro je znati da Srbija vodi računa o Republici Srpskoj. Pogotovo u uslovima u kojima vlasti Republike Srpske vode računa samo o samima sebi i svojim interesima“, istakla je Trivićeva.

(BN)