Naslovna Najnovije Srđan Popović u zatvorskom karantinu: Banjalučanin može tražiti da mu PONOVO SUDE...

Srđan Popović u zatvorskom karantinu: Banjalučanin može tražiti da mu PONOVO SUDE zbog ubistva u Crnoj Gori

0

Srđan Popović (29) iz Banjaluke, nakon izručenja Crnoj Gori, smješten je u karantin u zatvoru u Spužu i može birati novo suđenje ili presudu od 15 godina i 10 mjeseci zatvora, koja mu je izrečena u odsustvu zbog ubistva u Budvi 2015, potvrdio je njegov advokat iz Banjaluke Dragan Stupar.

Advokat je ujedno potvrdio da presuda koja je izrečena Popoviću u Višem sudu u Podgorici u junu 2021. godine nije formalno pravno potvrđena.

– Srđan Popović trenutno je smješten u zatvoru u Spužu i nalazi se u karantinu koji će trajati 10 dana. Nakon karantina, Popović ide pred sudiju i tada može odbiti presudu i tražiti novo suđenje ili prihvatili ranije izrečenu kaznu od 15 godina i 10 mjeseci zatvora – objasnio je Stupar.

FOTO: SHUTTERSTOCK
FOTO: SHUTTERSTOCK

Popović je prije dva dana izručen Crnoj Gori iz Austrije, gdje je odslužio osmogodišnju kaznu zbog trgovine drogom.

Banjalučanin je u Crnoj Gori osuđen u odsustvu, jer je, prema navodima iz presude, 27. oktobra 2015. godine sa zidina Starog grada Budva snajperskom puškom ubio Gorana Đuričkovića, nakon čega je pobjegao.

Sumnjivi dokazi

Popović se nalazio u zatvoru u Gracu, gdje je služio kaznu zatvora zbog krijumčarenja narkotika na teritoriji Austrije, naveli su nakon izručenja iz Uprave policije Crne Gore.

Viši sud u Podgorici okončao je u junu 2021. sudski postupak koji se, u odsustvu optuženog, vodio protiv Srđana Popovića zbog ubistva Gorana Đuričkovića u Budvi 2015. godine, a presuda je objavljena četiri dana kasnije.

Goran Đuričković se vodi kao četvrta žrtva rata između crnogorskih klanova, koji je započeo 2014. godine, kada je u Španiji nestala velika količina kokaina. Preživio je dva pokušaja likvidacije. U Valensiji je ranjen, a u drugom navratu crnogorska policija je osujetila napad i uhapsila dvije osobe.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA
FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Zanimljivo je da na suđenju Popoviću oštećena porodica nije tražila krivično gonjenje optuženog, niti odštetu.

Popovićevi advokati pokušavali su sudu u Podgorici u više navrata ukazati na neprofesionalnu istragu, te sumnjive dokaze koji su tokom sudskog postupka izvedeni protiv Popovića, koji se nije ni mogao braniti kako to nalaže zakon. Iako je odbrana tražila rekonstrukciju događaja, kako bi bilo nedvosmisleno utvrđeno na koji način je ubijen Đuričković, sud je i ovaj prijedlog odbrane odbacio, pravdajući odluku odugovlačenjem postupka.

DNK tragovi

Krunski dokaz tužilaštva u konkretnom slučaju bili su DNK tragovi, ali sudska praksa jasno kaže da se samo na ovim dokazima ne može zasnivati osuđujuća presuda, jer način na koji je DNK dospio na neki dokaz uglavnom nije jasan, a što je takođe bio slučaj i u predmetu protiv Popovića.

Međutim, nijedan drugi dokaz koji je izveden tokom suđenja, među kojima je bilo saslušanje glavnog svjedoka tužilaštva, nije ukazao, kako su tvrdili advokati, na to da je Banjalučanin izvršilac ubistva Đuričkovića.

Đuričković je likvidiran hicima iz automatske puške 27. oktobra 2015. ispred svog kafića “Old Fishermans Pub”, na šetalištu u Budvi.

Dvije godine kasnije, Uprava policije Crne Gore je kao izvršioca označila Popovića, koji je u avgustu 2017. uhapšen u Austriji, ali zbog trgovine drogom. Zbog toga je pravosnažno osuđen na osam godina zatvora. Za vrijeme izdržavanja kazne u Austriji, Popović je u aprilu 2019. optužen za ubistvo Đuričkovića i sudilo mu se u odsustvu.

Puška pronađena u moru

Ključni dokaz državnog tužilaštva Crne Gore protiv Banjalučanina bili su, dakle, DNK tragovi, otkriveni na tri čaure kalibra 7,62 milimetra i puškarnici zidina Starog grada. Odatle je, prema optužnici, sa udaljenosti od 70 metara pucano na Đuričkovića iz automatske puške “hekler & koh”. Ubica je, navodi se, pobjegao vodenim skuterom, koji je dva dana nakon ubistva pronađen zapaljen između plaža Trsteno i Ploče, u mjestu Platamuni. U septembru 2016. ronioci su pronašli pušku u moru, između rta Platamuni i plaže Mogren dva, a balističkim vještačenjem oružje se poklopilo s ispaljenim čaurama.

FOTO: MILKICA MILOJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MILKICA MILOJEVIĆ/RINGIER

Optužnica protiv Popovića je potvrđena i počelo je suđenje na kojem nije predočen nijedan snimak sa bezbjednosnih kamera, niti jedna izjava svjedoka koji su u kritično vrijeme bili na mjestu ubistva, a koji bi potvrdili da je neko zaista pucao sa zidina Starog grada. Riječi vještaka balističara da nikada ne bi ni mogao otkriti mjesto sa kojeg je pucano u Đuričkovića da na zidinama Starog grada nisu pronađene čaure, dovoljno govori o tome kako je vođena istraga u konkretnom slučaju.

Državno tužilaštvo Crne Gore tokom suđenja saslušalo je svog krunskog svjedoka, koji uopšte nije prepoznao Popovića kao osobu kojoj je prodao vodeni skuter, navodno korišten u bijegu sa mjesta ubistva Đuričkovića.

Posebno je bilo zanimljivo što niko od svjedoka, a radilo se o većem broju turista i domaćih, nije primjetio da neko u kritično vrijeme bježi sa zidina Starog rada noseći sa sobom pušku ili torbu koja je morala biti jasno vidljiva.

PROPUSTI

Advokat iz Banjaluke, Dragan Stupar, koji je u timu odbrane, tvrdi da Srđan Popović nije ubica i da za to postoje dokazi čije je izvođenje Viši sud u Podgorici odbio, kao što je saslušanje pet svjedoka, koji potvrđuju da je u vrijeme ubistva optuženi bio u BiH.

– Sud nije prihvatio nijedan dokaz odbrane, iako su, u pogledu alibija, takve prirode da ih nije smio odbiti, jer obaraju optužnicu. To predstavlja bitnu povredu postupka i prava na pravično i fer suđenje garantovano Evropskom konvencijom o ljudskim pravima – izjavio je ranije Stupar.

Podsjetio je ujedno kako su u istrazi napravljeni ozbiljni propusti koji dovode u sumnju pronađene čaure i tragove. Naime, DNK sa tri čaure je izuzet jednom samoljepljivom trakicom (nađena dva donora DNK, jedan se poklopio s Popovićem).

Podsjetio je i da DNK sam po sebi nije dokaz, već sredstvo koje je upitno, jer se ne može utvrditi kada i kako je trag ostavljen, ni koliko je star. Napominje da nema dokaza da je Popović kritične noći uopšte bio u Budvi, niti dokaza koji skuter povezuju s ubistvom.

Postupak protiv Banjalučanina Srđana Popovića, optuženog za ubistvo Gorana Đuričkovića u Budvi 2015. godine, ostaće upamćen i po tome što policija tokom uviđaja, odnosno istrage nije uspjela pronaći ni ispaljena zrna.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube