Naslovna Izdvajamo Srpska dobija solarnu elektranu i vjetroelektranu

Srpska dobija solarnu elektranu i vjetroelektranu

0

Potpisani su ugovori o koncesiji za izgradnju i korišćenje solarne elektrane „Planik“ i vjetroelektrane „Planik“ na području opštine Bileća

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i direktor privrednog društva „B&B sunce vjetar“ d.o.o. Bileća Nedeljko Babić potpisali su danas u Banjaluci dva ugovora o koncesiji i to Ugovor o koncesiji za izgradnju i korišćenje solarne elektrane „Planik“ i Ugovor o koncesiji za izgradnju i korišćenje vjetroelektrane „Planik“. Oba buduća postrojenja su na području opštine Bileća.

Instalisana snaga buduće solarne elektrane „Planik“ će iznositi 80 MW, procjenjena godišnja proizvodnja 106 GWh, a elektrana će biti izgrađena u naredne dvije godine.

Koncesija je dodijeljena na period od 27 godina, a procjenjena ukupna vrijednost investicije za realizaciju ovog projekta iznosi 136.908.100,00 KM.

Instalisana snaga buduće vjetroelektrane „Planik“ će iznositi 39,6 MW, procjenjena godišnja proizvodnja 93,20 GWh, a elektrana će biti izgrađena u naredne dvije i po godine.

Koncesija je dodijeljena na period od 27 i po godina, a procjenjena ukupna vrijednost investicije za realizaciju ovog projekta iznosi 101.527.135,00 KM.

Koncesionar je prije zaključenja ugovora o koncesiji u budžet Republike Srpske uplatio jednokratnu naknadu za ustupljeno pravo u iznosu od  507.635,60 KM za vjetroelektranu i 684.540,00 KM za solarnu elektranu.

Koncesionar će nakon izgradnje za svako postrojenje u budžet Republike Srpske plaćati koncesionu naknadu u iznosu od 0,0055KM po proizvedenom kilovat-satu (kWh) električne energije, od čega će 95% sredstava biti usmjereno u budžet opštine Bileća.

(Novosti/Foto: Vlada RS)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube