Naslovna Najnovije Srpska ide ka izolaciji: Investitori je zaobilaze zbog sankcija Dodiku i Cvijanovićevoj

Srpska ide ka izolaciji: Investitori je zaobilaze zbog sankcija Dodiku i Cvijanovićevoj

0

Nakon uvođenja sankcija Velike Britanije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović, uslijedilo je novo iznanađenje. Nedugo nakon usvajanja Zakona o nepokretnoj imovini Republike Srpske koji bi danas trebalo da stupi na snagu, reagovao je OHR, pa je upotrebom Bonskih ovlašćenja Zakon stavljen van snage. Postavlja se pitanje koliko je politika koju provodi SNSD doprinijela svemu tome.

Kada su Sjedinjene Američke Države uvele sankcije Miloradu Dodiku, bilo je jasno da će prvi partner koji će ih slijediti biti Velika Britanija, kažu analitičari. Ovaj put sankcije su stigle i na adresu predsjednika Republike Željke Cvijanović.

Politiku koju vodi Milorad Dodik, međunarodna zajednica ocijenila je kao secesionističku, pa je moguće očekivati još sličnih reakcija, naodi struka.

„Ti potezi koji su potekli od rukovodstva Republike Srpske, prevashodno Milorada Dodika, označeni su kao jedna vrsta udara na ustavno  – pravni poredak države i pokušaj secesije, odnosno izdvajanja Republike Srpske, na jedan, pod navodnim znacima, takozvani pravni način ili pravni putem“, naglašava politički analitičar Tanja Topić.

„Već nekoliko meseci od strane vlasti u Republici Srpskoj se nameću neke teme i jednostavno možemo da kažemo da se gura prst u oko i međunarodnoj zajednici i javnosti unutar Bosne i Hercegovine da neke stvari koje, možda i ne stoje onako kako vlast u Republici Srpskoj tumači, ali jednostavno oni ih tumače na taj način i pokušavaju od svega, od prenosa nadležnosti pa na dalje, probudili su čitavu međunarodnu zajednicu da reaguje“ , kaže politički analitičar Velizar Antić.

Sankcije ovog tipa neće mnogo naštetiti Miloradu Dodiku, kažu analitičari. Ističu da će ovi potezi međunarodne zajednice biti korisni u prikupljanju predizbornih poena, jer će za široke narodne mase Dodik biti predstavljen kao žrtva i borac za srpske interese. Sankcije će na kraju izolovati Republiku Srpsku i predstaviti je kao nepoželjnu zemlju za ulaganje, stav je naših sagovornika.

 „Ove sankcije su kontraproduktivne jer će one Miloradu Dodiku doneti poverenje kod birača koje nije na onom nivou političke kulture da razume šta se ustvari sve iza dešava i onda će se on predstaviti kao zaštitnik vitalnih nacionalnih interesa, kao zaštitnik Republike Srpske, kao da ga mrze ti mrski Anerikanci, čitav svet mrzi Milorada Dodika, Republiku Srpsku i on se stavlja tu u poziciju jednog zaštitnika, jedne žrtve, naš narod voli tako te žrtve. Praktično te sankcije neće značiti, sve do onog trenutka do kada ne budu eventualno pojedini investitori hteli da dođu u Republiku Srpsku pa onda kažu – aha vi ste ta crna rupa u Bosni i Hercegovini, nećemo otići u Teslić, nego ćemo napraviti fabriku u Tešnju“, stav je analitičara Antića.

Donošenje Zakona o nepokretnoj imovini Srpske ignorisanje je odluka Ustavnog suda i direktan napad na izvorni Dejton, kojim Dodik u posljednje vrijeme opravdava sve i svašta, kazu analitičati. Neodgovornom politikom vlasti OHR je , čini se, isprovociran da odreaguje i nakon dugo vremena upotrebi Bonska ovlašćenja.

 „Ako donosite samostalno tu vrstu zakona, a tvrdite sve vrijeme da poštujete izvorni Dejton, izvorni Dejton predviđa Ustavni sud Bosne i Hercegovine, da štitite kroz te poteze Ustav Bosne i Hercegovine, a pri tom ignorišete odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i njega ne priznajete, onda to zapravo ilustuje čitav niz protivrječnosti u pristupu, ne samo ovom zakonu, već i brojnim drugim političkim odlukama i partnerstvu unutar same Bosne i Hercegovine“ tvrdi Topić.

„Pa Milorad Dodik  je u zadnjih šest mjeseci pa i godinu dana jednostavno bockao međunarodnu zajednicu, visokog predstavnika, sprovodio određenu politiku gde se nametao kao neki veliki faktor, kao da se mora on za sve pitati, međutim vidimo da i međunarodna zajednica na neki način uzvraća udarac i da se oni ne predaju tako lako, velike sile stoje iza Kristijana Šmita“, ističe Antić.

Miloradu Dodiku odgovara kriza, jer se u toj situaciji predstavlja kao borac za srpske interese, a to donosi i glasove na izborima. Zbog toga se ne trudi da BiH izađe iz zategnute političke situacije, nego krizu dodatno produbljuje zapaljivom retorikom, tvrdi struka.

(BN/D.Cvijić)