28.7 C
Banja Luka

Srpska na berzi traži novi kredit od 25 miliona KM

– Republika Srpska zadužit će se 25 milijuna KM novom emisijom obveznica, a kamatna stopa koju je Vlada RS spremna platiti iznosi 5,8 posto.

Riječ je o dugoročnim obveznicama s rokom dospijeća od pet godina, a aukcija je zakazana za 3. svibnja.

Srpska je u ovoj godini imala dvije emisije obveznica kojima se zadužila 80 miliona KM, po kamatnoj stopi od 5,5 odsto i 5,8 odsto.

Iako je za obje emisije planirala kamatu od 5,5 posto, Vlada RS je taj plan samo djelomično uspjela ostvariti.

Naime, u prvoj emisiji Srpska je uspjela dobiti planiranu kamatu od 5,5 posto, dok je u drugoj postignutoj kamati bila veća od planirane i iznosila je 5,8 posto.

Republika Srpska je do sada imala 85 emisija obveznica i to 10 za izmirenje obveza po osnovi stare devizne štednje, dvije emisije za izmirenje obveza prema dobavljačima, jednu emisiju za izmirenje obveza po izvršnim sudskim odlukama, 16 za izmirenje obveza po osnovi ratne štete, u ukupnom iznosu od 1,05 milijardi i 56 emisija dugoročnih obveznica javnom ponudom u iznosu od 2,17 milijardi KM.

Republika Srpska ove godine mora vratiti dugove „teške“ 1,1 milijardu maraka, dok je prema okviru za zaduživanje u ovoj godini stvoren prostor da se dugoročno, kratkoročno i kroz garancije napravi novih 1,9 milijardi maraka.

(Kapital) Foto: Kapital 

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here