22.7 C
Banja Luka

Srpska planira milionske gubitke u preduzećima koja je skupo platila

Republika Srpska dala je milione maraka za kupovinu hidroelektrane „Bistrica“ i propalog hotela „Comsar Rudo”, a umjesto profita, RS je ovim investicijama samo povećala spisak gubitaša u svom vlasništvu.

To pokazuju poslovni planovi ovih preduzeća koja u ovoj, ali i naredne dvije godine planiraju da naprave višemilionski gubitak.

Naime, konsolidovanim planom poslovanja „Hidroelektrana na Drini“, u okviru kojeg posluju i ova dva preduzeća, a koji je prihvaćen na Skupštini akcionara, predviđeno je da dva preduzeća imaju minus u tri planske godine.

Tako je planirani gubitak HE „Bistrica“ u ovoj godini 1,3 miliona KM, u idućoj 1,6 miliona, a u 2026. godini 1,8 miliona KM.

Gubitak je planiran i za hotel „Rudo“ i to u ovoj godini 591.000 KM, u idućoj 527.000 i u 2026. minus od 433.000 maraka.

„Oba zavisna preduzeća imaju loše pokazatelje likvidnosti u planskom periodu“, navedeno je na sjednici Skupštine akcionara.

I dok su predstavnici državnog kapitala u „HE na Drini“ mahom i bez mnogo obrazlaganja prihvatili ovakav plan, predstavnici fondova, kao manjinski akcionari, su bili protiv.

Predstavnici Euroinvestment fonda naveli su da investiciju za finansiranje tekućih troškova hotela „Comsar Rudo“ ne smatraju ekonomski opravdanom investicijom.

Predstavnici Kristal invest fonda su takođe glasali protiv navodeći da su bili i protiv kupovine HE „Bistrica“ navodeći da je u sve tri planske godine predviđeno negativno poslovanje.

Protiv su bili i Polara invest i Jahorina Koin koji su istakli da je poslovna šema sa planiranim dokapitalizacijama u hotel „Comsar Rudo“ u iznosu od 1,5 miliona KM i konstantnim planiranim gubicima u poslovanju neprihvatljiva.

Međutim, s obzirom na to da državni predstavnici u Skupštini akcionara imaju većinu glasova ovakav plan je, ipak, usvojen.

Podsjećamo, Republika Srpska je 2019. godine po drugi put postala vlasnik preduzeća „HE Bistrica“.

Riječ je o preduzeću koje je Srpska 2008. godine prodala firmi „Kaldera company“ za 6,8 miliona KM, a zatim ga 11 godina kasnije ponovo otkupila, ali po daleko većoj cijeni. Naime, Srpska je „Kalderi“ za ovo preduzeće prije nekoliko godina dala 21,6 miliona KM.

Riječ je o preduzeću koje ima koncesiju na izgradnju tri centrale na istoimenoj rijeci u Foči, čija je gradnja počela krajem 2021. godine.

Kada je u pitanju hotel „Comsar Rudo“, koji je bio u vlasništvu ruskog oligarha Rašida Serdarova, “Hidroelektrane na Drini” su ga kupile krajem 2022. godine za 2,25 miliona KM.

Taj hotel je kupljen iako godinama nije radio, a i tada je imao nagomilane gubitke.

(Capital)

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here