Naslovna Republika Srpska Srpska uzima od Mađarske kredit od 214 miliona KM za krpljenje budžeta!

Srpska uzima od Mađarske kredit od 214 miliona KM za krpljenje budžeta!

0

– Republika Srpska će od Mađarske uzeti kredit od čak 110 miliona evra kojim će krpiti rupe u budžetu, odnosno finansirati budžetski deficit i refinansirati dio duga.

Kako saznaje Capital, odluku o prihvatanju zaduženja Srpsкe prema Izvozno-uvoznoj banci Mađarsкe Vlada RS je donijela juče, a koliko se Vladi žuri pokazuje i to što stupa na snagu već danas.

Srpska kredit uzima na deset godina sa grejs periodom od godinu dana i po fiksnoj kamatnoj stopi od pet odsto.

„Prihvata se zaduženje RS prema Izvozno-uvoznoj banci Mađarske u iznosu od 110.000.000 evra. Namjena kredita je obezbjeđivanje sredstava za finansiranje budžetskog deficita i refinansiranje dijela duga, a u skladu sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama RS“, navodi se u odluci.

Srpska će plaćati i naknadu za rezervaciju od 0,5 odsto godišnje na nepovučena sredstva.

Prema preliminarnim podacima javni dug RS koji podliježe zakonskom ograničenju na kraju oktobra je iznosio 5,087 milijardi KM ili 36,3 odsto procijenjenog BDP-a za 2022. godinu.

Ukupan dug RS koji podliježe zakonskom ograničenju iznosi 6,096 milijardi KM odnos 43,5 odsto procijenjenog BDP-a za 2022. godinu.

Srpskoj u idućoj godini na naplatu dospijeva dug od 1,15 milijardu KM, a u taj iznos su uračunate i obveznice iz 2018. godine koje je Vlada prodala na Bečkoj berzi.

Iako ministarka finansija Zora Vidović tvrdi da u narednoj godini neće biti problema sa otplatom dugova, jasno je da bez novih zaduženja ti dugovi ne bi mogli da budu vraćeni.

(Capital Foto: Ilustracija/Nezavisne)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube