Naslovna Izdvajamo Srpski naučnik na tragu lijeka za karcinom (VIDEO)

Srpski naučnik na tragu lijeka za karcinom (VIDEO)

0

Vidak Raičević, doktorant na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu, bavi se istraživanjima u vezi sa liječenjem karcinoma.

Ovaj mladi istraživač/saradnik na Katedri za organsku hemiju dobitnik je nagrade Matice Srpske za svoj rad. Vidak je na pragu jednog velikog otkrića u liječenju ove opake bolesti.

On je osmislio “trojanskog konja” koji bi trebalo da zbunjuje ćelije karcinoma. Njegov rad se bavi derivatizacijom steroidnih hormona čovjeka.

 

 

– Imamo molekule koje mogu da ugroze ćelije tumora, a ne mogu da ugroze zdrave ćelije. To je jako važno jer svako dejstvo na zdrave ćelije izaziva nus pojave. A idelno sredstvo, tzv. sveti gral medicinske hemije jeste lijek koji je efikasan, a bez nus pojava – kaže Raičević.

Ipak dug je i zahtjevan put od otrklića molekula do lijeka.

– Veoma mali broj lijekova dolazi sa univerzitetskih centara. Negdje 80 odsto lijekova dolazi iz farmeceutskih kompanija. Oni imaju novaca, ljudstva i sredstava da organizuju sva potrebna istraživanja. Mi sarađujemo sa kolegama sa instituta za onkologoju Vojvodine i Srbije gdje vidimo kakav je efekat na izolovane ćelije i to jeste nešto što je porvi korak, ali za dalju proceduru potrebna je malo ozbiljnija finansijska konstrukcija – rekao je on.

Agencije

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube