20.7 C
Banja Luka

Šta poslije odluke Ustavnog suda Srpske: Vlada izgubila pravo da utvrđuje koliki je BORAČKI DODATAK, u Narodnoj skupštini masovno neobaviješteni

Utvrđuje se da član 16. stav 4. Zakona o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske nije u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske.

Osporeni član zakona propisano je da odluku o utvrđivanju osnovice za borački primanja donosi Vlada početkom svake godine, u skladu sa visinom raspoloživih sredstava planiranih u budžetu za tu godinu, vodeći računa o dostignutom nivou prava.

Konkretno, mjesečna primanja po ovom zakonu su: boračaki dodatak, lična invalidnina, dodatak za njegu i pomoć, ortopedski dodatak, dopunsko materijalno obezbjeđenje, porodična invalidnina, povećana porodična invalidnina kao stečeno pravo, uvećana porodična invalidnina i posebno mjesečno primanje. Godišnja primanja po ovom zakonu su borački dodatak i naknada za odlikovanje.

Osnovicu za svako od ovih primanja do sada je utvrđivala Vlada RS, sve dok Ustvani sud RS to nije osporio na sjednici 31. januara. Vlada i resorno ministarstvo o toj odluci za sada ćute. Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštitet RS pitali smo da li su upoznati sa odlukom Ustavnog suda RS, kako će reagovati na nju i da li će uticati na visinu osnovice za borački dodatak, koja se primjenjuje od 1. januara, ali odgovore, za sada, nismo dobili. Inače, inicijativu za pokretanje postupka za ocjenjivanje ustavnost podnio je Mirko Kajganić iz Stanara.

Protest BORS-a protiv 25. novembra

Ukratko, sporne su dvije stvari u zakonu – to što je nadležnost za utvrđivanje mjesečnih i godišnjih primanja boračke populacije sa Narodne skupštine prebačeno na Vladu. I što ta odluka zavisi od “visine raspoloživih sredstava”.

-Imajući u vidu navedeno, Sud je ocijenio da ovlašćenje dato osporenom zakonskom odredbom Vladi da svojom odlukom utvrdi osnovicu početkom svake godine, u skladu sa visinom raspoloživih sredstava planiranih u budžetu za tu godinu, vodeći računa o dostignutom nivou prava, po svojoj suštini, izlazi izvan okvira ustavnih nadležnosti izvršne vlasti… te predstavlja diskreciono ovlašćenje za utvrđivanje osnovice za obračun mjesečnih i godišnjih primanja korisnika boračko-invalidske zaštite – navodi se u odluci Ustavnog suda RS.

Član Odbora za boračko-invalidsku zaštitu Narodne skupštine, Radislav Dončić, kaže da je sada red da Narodna skupština donese odluku o visini boračkog dodatka.

Radislav Dončić
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Ali, ne vjerujem da će to vlast da uradi jer oni ne poštuju ni odluke Ustavnog suda. Dosta ih je doneseno koje se ne poštuju. Ne očekujem da će oni bilo šta uraditi. Osnovica za borački dodatak od 1. januara je 3 KM – kaže Dončić za Srpskainfo.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here