Naslovna Politika Šta SNSD i „Osmorka“ planiraju sa Vojskom Republike Srpske i vraćanjem nadležnosti?

Šta SNSD i „Osmorka“ planiraju sa Vojskom Republike Srpske i vraćanjem nadležnosti?

0

– Na današnji dan, prije tačno godinu dana, SNSD i njihova skupštinska većina usvojili su u Narodnoj skupštini Republike Srpske odluke kojima se nalaže Vladi Republike Srpske da pripremi zakone kojima će se ponovo uspostaviti Vojska, kao i Uprava za indirektno oporezivanje  i Visoki sudski i tužilački savjet Republike Srpske. Iz SNSD-a su tvrdili da to nisu predizborne igre, nego da će se ove nadležnosti  u roku od 6, odnosno 12 mjeseci zaista vratiti na nivo Srpske. Sudbina je htjela da baš danas, kada SNSD i „Osmorka“ održavaju ključni sastanak o formiranju vlasti za naredne 4 godine, dobijemo konačan odgovor da li je sve ovo bila još jedna laž i prevara SNSD – rekao je Igor Crnadak, šef Кluba poslanika u NSRS i potpredsjednik PDP-a.

Crnadak kaže da su vraćanje nadležnosti, odnosno obavezujuće odluke NSRS, nešto sa čim SNSD, htio ne htio, ulazi u današnje razgovore, jer je to stav najvišeg zakonodavnog tijela Republike Srpske pod njihovom punom kontrolom.

– Ako nisu odustali, SNSD danas mora javno potvrditi da će se te institucije u Republici Srpskoj formirati i da će za to zatražiti podršku novih partnera, jer će to direktno uticati na institucije na nivou BiH, o kojima se danas razgovara – kaže Crnadak.

Ističe da se ni „Osmorka“ ne može „praviti mrtva“, jer ovo nije stranačka stvar SNSD, pa da mogu reći da će se posvetiti samo stvarima o kojima su saglasni.

– Formiranje Vojske Republike Srpske i vraćanje nadležnosti je kapitalni projekat SNSD,  koji su izglasali sa svojom većinom u Narodnoj skupštini Republike Srpske i za koji je Dodik potvrdio da se nastavlja i u narednom mandatu – kaže Crnadak.

Crnadak dodaje da bi programska koalicija, koja se već sedmicama najavljuje, valjda trebala saopštiti da li će u naredne četiri godine ostati samo Oružane snage BiH ili ćemo uskoro dobiti Vojsku Republike Srpske.

– Da li će se budžeti u naredne četiri godine puniti novcem prikupljenim od strane UIO BiH ili će Republika Srpska prikupljati svoj PDV, a Vlada FBiH svoj? Da li će odluke u pravosuđu Republike Srpske uskoro donositi VSTS Republike Srpske ili će ipak u naredne četiri godine sve biti po starom? Ovo su pitanja koja na današnjem istorijskom sastanku SNSD – „Osmorka“ moraju dobiti odgovore, jer predstavljaju temelj svakog sistema, svakog društva, svake države i svako ko pravi ozbiljnu vlast ima odgovornost da javnosti saopšti odnos prema pravosuđu, porezima, bezbjednosti i drugim najvažnijim temama – zaključuje Crnadak.

(BN)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube