Naslovna Najnovije Stanić: Na osnovu čega je UKC RS u rangu najboljih?

Stanić: Na osnovu čega je UKC RS u rangu najboljih?

0

Nakon što je iznio tvrdnju da je Univerzitetsko kliničke centar RS u rangu najboljih u svijetu, njegov vd direktor Vlado Džajić bi trebao nabrojati koje su klinike u tom rangu u liječenju koristile industrijski kiseonik, umjesto medicinskog zapošljavale nemedicinski kadar i državi ostale dužne 88 milina KM.

Kazao je ovo prof dr sci med Slobodan Stanić, predsjednik Odbora za zdravstvo SDS, ističući da je Džajić svoje tvrdnje treba potkrijepiti argumentima.

„Izgovorene su velike riječi, a često se velikim riječima neke stvari i prikrivaju. Velike riječi bi trebalo potkrijepiti argumentima , na dokazima zasnovanim činjenicama kao sto su npr. klinički ishodi, humanistički ishodi, stopa smrtnosti, stopa bolničke infekcije, parametrima kvaliteta i bezbjednosti zdravstvene zaštite, mjerenja korisnosti, pravima pacijenata, procjenom zdravstvenih tehnologija, analizom poređenja sa drugom sličnom institucijom, stopom neželjenih događaja, brojem tužbi pacijenata… Naravno da se u ovom tekstu ne možemo baviti svim ovim indikatorima , ali ćemo se pozabaviti odmah nakon promjene vlasti u Republici Srpskoj“, navodi Stanić.

Za sada ćemo se, dodaje on, zadovoljiti postavljanjem nekoliko pitanja koja mogu dati odgovor na navod da je danas naš UKC RS u rangu najboljih u svijetu :

– Da li oni “ najbolji u svijetu “ utroše 100 miliona evra kredita + Koreja 1, Koreja 2, Koreja 3, veliki broj ostalih kredita , a da Klinike za ginekologiju i akušerstvo, Klinika za infektivne bolesti ostanu uglavnom onakve kakve su i bile ?!?

– Da li te najbolje svjetske ustanove renoviraju centralni blok u kome je smještena većina pacijenata, a da ne riješe pitanje klimatizacije, ventilacije , hlađenja i prečišćavanja vazduha ( HEPA filteri ) ?!?

– Da li je utroškom stotina miliona sredstava riješeno grijanje UKC RS, a u projektu je bila nova toplana – energana da grije UKC i da u zimskom periodu proizvodi električnu energiju ?!?

– UKC RS dio na Paprikovcu izgrađen je prije 40 godina i tada su ugrađeni aluminijumski prozori , a sada su nakon rekonstrukcije  ugrađeni su plastični iako su u projektu bili aluminijumski ?!?

-U  glavnom projektu je bila fasada od staklene vune zbog protivpožarne zaštite, a ipak je stavljena stiroporska fasada ?!? Da ne govorimo šta bi se desilo u slučaju požara !!!

– Koliko je izvedbeni projekat izmijenjen u odnosu na glavni, jer je rađen bez nadzornog organa , što vas je upozoravao EIB !!!

– Da li je ijedna “ svjetska klinika “ koristila industrijski kiseonik u liječenju svojih pacijenata ?!?

– Da li se u “ najboljim svjetskim klinikama “ pacijenti sa psihičkim oboljenjima smještaju u barake stare 50 godina, sa rizikom izbijanja požara i uslovima takvim da zdravog smjestiš 15 dana , izašao bi bolestan ?!? Naravno , sredstava ima dovoljno za garažu, auti su preči od pacijenata !!!

– Da li  “ najbolje svjetske klinike “ duguju državi 88 miliona km , a samo u periodu od 31.01.2019 – 31.01.2022 god taj dug je povećan za skoro 40 miliona maraka !!!

– Hvalite se zapošljavanjem preko 1000  novih radnika u UKC RS, a ne navodite koliko je među njima nemedicinskih radnika , od kojih pacijenti nemaju velike koristi !!!

– Da li na “ najboljim svjetskim klinikama “ bestraga nestane ogromna količina zaštitnih maski ???

– Da li  najboljim svjetskim klinikama zakonodavac ( Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštitw ) propiše obaveznu sertifikaciju, a da one rade nesertifikovane ?!?

– Da li smo stopu smrtnosti od kovida 19 uporedili sa najboljim svjetskim klinikama ?!?

Stanić poručuje da se do pravih odgovora na ova pitanja može doći tek nakon promjene vlasti.

„Moglo bi se ići ovako sa pitanjima u nedogled, ova , ali i desetine drugih traže odgovore !!! Do pravih odgovora možemo doći tek nakon promjene vlasti, podvlačenjem crte, utvrđivanjem pojedinačne i poimenične odgovornosti , sankcionisanjem odgovornih !!! To je važno da nakon takvog ishoda i odgovornosti oni drugi koji dođu ne pomisle , a kamoli da nešto slično urade“, istakao je Stanić.

(BN)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: