Naslovna Najnovije Stanivuković na liturgiji u srpkom hramu u Tuzli

Stanivuković na liturgiji u srpkom hramu u Tuzli

0

U ime Banja Luke Svetoj arhijerejskoj liturgiji , koju je predvodio Njegova svetost patrijarh srpski g. Porfirije prisustvovali su gradonačelnik Draško Stanivuković i saradnik za regionalnu i privrednu saradnju Nebojša Drinić.

Uz veliki broj vjernika, gradonačelnik Draško Stanivuković prisustvuje obilježavanju 140 godina postojanja sabornog Hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli.

U ime Banja Luke Svetoj arhijerejskoj liturgiji , koju je predvodio Njegova svetost patrijarh srpski g. Porfirije prisustvovali su gradonačelnik Draško Stanivuković i saradnik za regionalnu i privrednu saradnju Nebojša Drinić.

-Važno je što je i Banja Luka prisutna na obilježavanju ovog velikog jubileja – 140 godina postojanja Hrama Presvete Bogorodice u Tuzli. Drago mi je što sam danas ovdje jer na ovaj način šaljemo poruku tolerancije i suživota, a sa druge strane ove svetinje su pokazatelj da i naš narod vijekovima egzistira na ovom području – poručio je gradonačelnik.

Gradonačelnik je istakao da Banja Luka podržala obnovu ovog hrama, a podrška je upućena i za obnovu Sr[ske pravoslavne crkve  u Mostaru.

-Drago mi je što Banja Luka kao najveći grad Republike Srpske, i drugi najveći u BiH preuzima inicijativu da pomogne drugim opštinama i gradovima- poručio je gradonačelnik.

On je podsjetio da je grad Banja Luka  i prvi grad koji će obezbijediti sredstva za legalizaciju svih vjerskih objekata, jer, kako je kazao, svaki vjerski objekat je svetinja za narod kojem pripada.

Podsjećamo, Saborna crkva Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli građena je osam godina, u periodu od 1874. do 1882. godine. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika 2007. godine proglasila je crkvu nacionalnim spomenikom BiH. Predstavlja jednu od najljepših i najbolje očuvanih pravoslavnih crkava ne samo u Tuzli nego i na širim prostorima sjeveroistočne BiH. Već 170 godina sjedište Eparhije zvorničko-tuzlanske.

Prema riječima Srpske pravoslavne crkvene opštine tuzlanske, obilježavanje ovog jubileja doprinosi afirmaciji i valorizaciji kulturnog potencijala, tradicije i kulturne posebnosti srpskog življa u Tuzli i očuvanja srpske kulturne baštine, stoji na sajtu Gradske uprave.

(BN)

BONUS VIDEO:

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube