16.7 C
Banja Luka

Stanivuković po nalogu iz Vlade smanjio plate saradnicima

– Gradska administracija u Banjaluci je bila primorana da smanji plate za uži krug saradnika gradonačelnika Draška Stanivukovića njih 15, nakon što su kontrole republičkih organa utvrdile da su uvećanja njihovih primanja isplaćivana mimo propisa.

Naime, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS je naložilo gradonačelniku Banjaluke Drašku Stanivukoviću da ukine isplatu naknada za rad pod otežanim uslovima za 15 najbližih saradnika. Isplatom tih dodataka oni su primali uvećane plate, što je prema raspoloživim informacijama urađeno mimo važećih akata.

Samo jedan saradnik zadržao uvećanu platu

U ovom ministarstvu su za CAPITAL rekli da je gradonačelnik Banjaluke, bez donošenja akta o procjeni rizika, u Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji poslova i sistematizaciji radnih mjesta Gradske uprave podijelio radna mjesta na ona sa normalnim uslovima rada i radna mjesta sa otežanim uslovima rada.

„U skladu sa ovlašćenjima upravne inspekcije naloženo je gradonačelniku Banjaluke da ukine rješenja o plati za 15 zaposlenih i to u dijelu koji se odnosi na uvećanje osnovne plate po osnovu obavljanja poslova pod otežanim uslovima rada i to za radna mjesta savjetnika gradonačelnika, šefa kabineta, stručnih savjetnika, šefova Odsjeka, komunalnog policajca i referenata“, precizirali su u ovom ministarstvu.

Napomenuli su da je upravna inspekcija obaviještena da su naložene mjere sprovedene te da su im iz Gradske uprave dostavljeni dokazi o tome.

„Takođe, navedenim rješenjem, predloženo je gradonačelniku Banjaluke da se otklone nepravilnosti koje se odnose na razvrstavanje radnih mjesta na radna mjesta sa normalnim i otežanim uslovima u Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji poslova i sistematizaciji radnih mjesta bez donošenja akta o procjeni rizika“, precizirali su i ovom ministarstvu.

Objasnili su da je ova kontrola izvršena po službenoj dužnosti, a koju je inicirao predsjednik Skupštine grada Banjaluke Ljubo Ninković.

„U toj predstavci navedeno je da se traži vršenje inspekcijskog nadzora u pogledu Pravilnika o platama i nezakonitih rješenja o platama, za ukupno 16 zaposlenih, kojim je prekoračen koeficijent za plate i platne razrede koji su utvrđeni u Posebnom kolektivnom ugovoru za zaposlene u oblasti lokalne samouprave“, obrazložili su ovom ministarstvu.

I druga ministarstva kontrolisala plate Stanivukovićevih saradnika

Ovo nije jedina kontrola ove vrste, koja je obavljena u Gradskoj upravi Banjaluka.

Kako je CAPITAL nedavno pisao i budžetska inspekcija Ministarstva finansija RS je utvrdila da naknade za 16 najbližih saradnika gradonačelnika Stanivukovića nisu isplaćivane u skladu sa važećom odlukom Vlade RS, koja reguliše tu oblast.

Kontrola je obavljena na osnovu naloga Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, a nakon krivične prijave koju je Ninković protiv Stanivukovića za zloupotrebu službenog položaja, odnosno da je isplatio veća primanja za 16 svojih najbližih saradnika.

(Capital) Foto: Capital

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here