Naslovna Republika Srpska Stigli novi automobili za Savjet ministara, cijena im može biti viša od...

Stigli novi automobili za Savjet ministara, cijena im može biti viša od pola miliona KM

0

Generalni sekreterijat Savjeta ministara BiH, uključujući Kabinet predsjedavajuće Savjeta ministara, danas je dobio novih osam službenih vozila čija ukupna vrijednosti, prema zakonu, može dostići i 650.000 KM.

Novi službeni automobili danas su stigli u Sarajevo, a kupovina istih je sprovedena po Planu javnih nabavki za 2023. godinu.

Tako će Savjet ministara dobiti dva automobila niže klase, jedan automobil niže srednje klase, tri automobila srednje klase i i dva visoke klase.

Pravilnikom o uslovima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama BiH, koji je Savjet ministara BiH donijelo na 9. sjednici, održanoj 12. aprila 2023. godine propisani su uslovi nabave, broj i način korištenja službenih vozila institucija BiH za potrebe institucija, kao i prava, obaveze i postupanja zaposlenih i lica koja upravljaju službenim vozilima.

Prema pravilniku, niža klasa putničkih vozila je u vrijednosti do 30.000 KM, niža srednja klasa je u vrijednosti do 60.000 KM, srednja klasa do 70.000 KM, viša srednja do 130.000 KM i visoka klasa u vrijednosti do 160.000 KM.

Pravilnikom o uslovima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama BiH, koji je usvojio Savjet ministara, predviđeno je da državne institucije nabavljaju, putnička vozila visoke klase nabavne vrijednosti do 160 hiljada maraka.

Predsjedništvo BiH, Ustavni sud Bosne i Hercegovine i Odjeljenje za reviziju institucija BiH izuzeti su od primjene ovog pravilnika.

Sudeći prema utvrđenom pravilniku o kupovini automobila i planu nabavke, za osam automobila Vijeće ministara BiH može potrošiti i do 650.000 KM.

(Klix) Foto:Klix

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube