Naslovna BIH Stiže kredit Evropske unije: Trošenje bez plana!

Stiže kredit Evropske unije: Trošenje bez plana!

I dok se čeka na otpočinjanje pregovora sa MMF-om, BiH nastavlja da se zadužuje kroz razne vrste zajmova. Ovaj put, u BiH stiže 250 miliona evra od Evropske unije koje će biti isplaćene u dvije tranše. Prva tranša nema uslova i biće isplaćena odmah, a za drugu tranšu BiH mora da ispuni određene uslove koje EU od nje traži.

Bosna i Hercegovina je ratifikovala sporazum sa EU o dobijanju prve polovine kredita od 250 miliona evra makrofinansijske pomoći za suzbijanje posljedica virusa korona. Prva tranša nema uslova, a biće isplaćena nakon što BiH izvrši proces ratifikacije potpisanog Memoranduma o razumijevanju i Sporazuma o zajmu.

 „Što znači da će ići odmah u potrošnju, onako kako to vlast zna da radi bez bilo kakvih jasnih planova, i strukutre kako to iskoristiti u ova teška vremena a druga tranša će ići kad se ispune uslovi gdje treba usvojiti nekoliko zakona od kojih jedan dio njih će značiti prenos nadležnosti što ne sumnjam da će SNSD ponovo uraditi“, kaže Branislav Borenović, poslanik u Parlamentu BiH (PDP).

Uslovi za drugu tranšu podrazumijevaju ispunjavanje uslova koji uključuju mjere politika u oblastima ekonomskog upravljanja i izgradnje institucija, stabilnosti finansijskog sektora, transparentnost i borba protiv korupcije kao i bolje funkcionisanje tržišta rada. Druga tranša može biti isplaćena najranije tri mjeseca nakon prve, ali najkasnije u roku od jedne godine nakon ratifikacije Memoranduma o razumijevanju i Sporazuma o zajmu.

 „Svaki taj zajam ugovor ima svoju cijenu on se mora vratiti osim grant sredstava koja nisu toliko velika. Umjesto da se prave uštede u kupovini softvera koji se plaćaju desetine miliona maraka od poznatih firmi bliskih SNSD-u i toj prvoj porodici, umjesto da se odustaje od kupovine helikoptera kojih i tako imamo previše i aviona koji služe isključivo za privatne posjete i privatne destinacije ljudi bliskih snsd-u i da se te privilegije svedu na manji nivo i  da se tu oslobode stotine miliona maraka  ide se sa nečim što će dodatno opteretiti RS a to je zaduživanje“, kaže Branislav Borenović, poslanik u Parlamentu BiH (PDP).

Ekonomisti kažu da su uslovi koje je BiH dobila za isplatu druge tranše zajma od EU isti kao i kod MMF-a te da je zato upitno kada će druga tranša biti isplaćena s ozbirom da je BiH spora u ispunjavanju uslova.

 „I to što MMF daje pare, samo redanje veličina, 0,06% je kvota u MMF BiH, 17% američka i to su pare nečijih poreskih obveznika koje uđu u BiH pa imaju li pravo i ti tamo poreski obveznici da pitaju pa i oni koji upravljaju tim sredstvima šta se dešava, mi vječito dajemo pare a oni vječito varaju odnosno ne ispune obaveze koje preuzmu“, kaže Svetlana Cenić, ekonomista.

BiH je ukupno dobila oko 330 miliona evra pomoći od Evropske unije, od čega je oko 80 miliona evra u vidu grantova, a ostatak, odnosno prva tranša od navedenih 250 miliona evra, biće isplaćena u narednom periodu. Od ovih 80 miliona evra, više od 7 miliona je podijeljeno u vidu opreme za zadravstveni sektor u BiH, a nedavno su u BiH stigle i prve pošiljke vakcina iz Kovaks mehanizma. EU je raznim ustanovama u BiH do sada dostavila više desetina respiratora, rendgen aparata, EKG opreme, kao i maske, testovi i brojnu drugu opremu.

BN TV