Naslovna Najnovije Strah od recesije obara cijene goriva u Republici Srpskoj

Strah od recesije obara cijene goriva u Republici Srpskoj

0

Cijene goriva na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj u posljednje dvije sedmice pale su u prosjeku za 15 feninga, što je rezultat nekih “novih vjetrova” na globalnom naftnom tržištu, odnosno pada potražnje, ali i straha od recesije.

Istakao je ovo za “Glas Srpske” profesor i direktor Instituta FEFA iz Beograda, generalni sekretar Nacionalnog naftnog komiteta Srbije i član Programskog komiteta Svjetskog naftnog savjeta iz Londona Goran Radosavljević analizirajući novu cjenovnu klackalicu na tržištu crnog zlata u svijetu.

Naime, iako se nakon “otvaranja” Kine, ali i odluke zemalja članica OPEK-a da smanjenje proizvodnje sirove nafte očekivalo da dođe do rasta cijena sirove nafte na 90, pa čak i 100 dolara po barelu, do toga ipak nije došlo, protiv, barel nafte je u posljednjih nekoliko sedmica pojeftinio za 10 dolara – sa 86, na 76 (12 odsto), što je, kako je objasnio Radosavljević, rezultat, prije svega, straha od recesije, pogotovo u glavama velikih trgovaca, ali i velikih financijskih potresa koji su pogodili američki bankarski sektor.

– Ono što je primetno, a nije bio slučaj u nekom ranijem periodu, jeste da je tržište postalo volativno, odnosno izuzetno osetljivo, tako da cene padaju i rastu neviđenom brzinom, i to u veoma kratkom periodu. Ne postoji period prilagodbe. Odmah se reaguje pa čak i na “povetarac”. Zato je i teško reći da li će ovaj trend pada cijena biti nastavljen u narednom razdoblju. Nijedan stručnjak ne može sa sigurnošću da kaže, jer ni modeli po kojima se to radi u današnjim okolnostima uglavnom nisu primenjivi – kaže Radosavljević.

Dodaje, ako bi baš morao da se pusti u tu avanturu, onda bi prognozirao da će cijene tijekom ove godine vjerojatno ostati na ovom nivou, odnosno da će neki godišnji prosjek iznositi između 82 i 84 dolara po barelu.

– Ali, da se odmah i ogradim, ne bi me začudilo ako bi došlo i do nekih novih turbulencija, upravo zbog pomenute preosetljivosti naftnog tržišta, koje se nakon rata u Ukrajini nikako ne stabilizuje, ali i razne špekulacije velikih trgovaca i proizvođača crnog zlata koji su do sada krojili cene. Ne treba zaboraviti da se radi o izuzetno profitabilnom poslu, o čemu svjedoče i prošlogodišnje rekordne zarade velikih naftnih igrača, ali i vlasnika benzinskih pumpi – naglašava ovaj stručnjak.

Navodi i da su potresi bankarskog sektora imali mnogo veze s cijenama nafte jer je, kako je pojasnio, strah od eventualnog bankarskog sloma prvo prerastao u strah od šireg sloma, a onda iu strah od propasti naftnog tržišta, odnosno potražnje.

– U koliko će mjeri sve spomenuto utjecati i na kretanje cijena na našim domaćim pumpama? Prodavci su do sada bili izuzetno oprezni, te su po automatizmu nakon rasta cijena na naftnom tržištu dizali svoje cijene, ali kada je dolazilo do pada, nisu to tako ekspresno radili zbog obazrivosti, ali vjerojatno i zbog lova u mutnom i ekstraprofita. Da zaključim, da bi došlo do značajnijeg pada cijene, tržište treba da bude stabilno bar jedan određen period. Ono što je dobro, jeste da su ove cijene značajno niže od onih prošlogodišnjih – poručio je Radosavljević.

Politika poslovanja

Prema podacima Privredne komore, u Srpskoj je u posljednjih nekoliko sedmica zabilježeno značajno povećanje goriva, te tako danas cijena dizela na pumpama iznosi između 2,35 i 2,45 KM, a benzina između 2,49 i 2,59 maraka po litru.

Kako su objašnjeni, do ovih korekcija je došlo jer je cijena nafte na berzi pala, ali i zbog toga što su mnogi vlasnici pumpi promijenili dobavljača ili smanjili marže koje se formiraju na temelju svoje politike poslovanja.

(Glas Srpske)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube