Naslovna Najnovije Štrajkovali radnici Nacionalnog parka „Sutjeska“

Štrajkovali radnici Nacionalnog parka „Sutjeska“

0

Oko 100 radnika Nacionalnog parka „Sutjeska“ na Tjentištu kod Foče, održalo je jednočasovni štrajk upozorenja zbog teške finansijske situacije u preduzeću i neisplaćivanja zaostalih plata.

„Tražimo hitnu isplatu dvije plate u punom iznosu za decembar prošle godine, zatim lična primanja iz februara ove i da se nastavi sa redovnom kontinuiranim primanjima u narednom periodu „, rekao je predsjednik sindikalne organizacije Dragomir Drakul.

Drakul je istakao da se jedan od zahtjeva odnosi na trajno rješavanje finansijskog stanja u preduzeću pa je zatraženo da Vlada Republike Srpske poveća mjesečnu tranšu u minimalnoj vrijednosti bruto plate zaposlenih i da se NP „Sutjeska “ uvrsti u sistem trezorskog poslovanja.

„Pored svega ovoga tražimo da nadležni organi i institucije utvrde prethodno poslovanje ove javne ustanove , kao i isplatu plate za februar 2020. godine te i razliku radničkih primanja od 10 i 20 odsto za jun i jul 2021. godine“, dodao je Drakul.

Direktor NP „Sutjeska “ Miloš Nogo je objasnio da ustanova negativno posluje dugi niz godina i da jedno Vlada RS može riješiti nagomilane probleme finansiranja o njemu.

„Neisplaćivanju plata, između ostalog, sigurno je doprineo i višak radnika u proteklom periodu a ukoliko se sa tranšama ovako nastavi, može se dovesti u pitanje opstanak ove firme“, pojasnio je Nogo.

Okupljeni radnici su rekli da će sedam dana održavati jednočasovni štrajk upozorenja a ukoliko se dotad situacija sa neisplaćenim platama ne riješi, zaprijeti su i generalnom obustavom rada.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube