Naslovna Izdvajamo Sud: Darku Elezu određen pritvor od tri godine

Sud: Darku Elezu određen pritvor od tri godine

0

Sud BiH prihvatio je zahtjev Tužilaštva BiH i Darku Elezu, koji je optužen u predmetu „Lutka“, odredio pritvor u trajanju od tri godine, potvrdio je Srni tužilac BiH Dubravko Čampara.

Određen mu je pritvor u predmetu `Lutka`, kako smo i tražili, i na ovu odluku Suda BiH Elez i njegov advokat imaju pravo žalbe, pojasnio je Čampara.

Tužilaštvo BiH je na jučerašnjem ročištu zatražilo da Darku Elezu bude određen pritvor u trajanju od tri godine zbog krivičnih djela za koje ga tereti u predmetu pod nazivom “Lutka”, nakon što je Elez izručen iz Srbije u BiH.

Početkom marta, pošto je Darko Elez izručen iz Srbije u BiH, odlučeno je da mu pritvor ne može biti određen zbog predmeta “Lutka”, ali mu je pritvor određen zbog krivičnih djela koja je dokumentovao MUP Republike Srpske.

Eleza čeka suđenje pred Sudom BiH po optužbama i za niz krivičnih djela na području Istočnog Sarajeva i BiH, među kojima su mafijaška ubistva, iznude, zastrašivanje i druga krivična djela, a izručen je iz Srbije, gdje je živio nakon izdržane zatvorske kazne u Srbiji.

Za Eleza je potvrđena optužnica iz slučaja “Lutka” koja ga tereti za organizovani kriminal u vezi sa više teških krivičnih djela među kojima su teška ubistva, pokušaj ubistva, pljačke transporta novca i druga krivična djela počinjena u periodu od 2005. do 2009. godine.

Izručenje po ovim optužbama sudovi su ranije odbili, jer tada nije bio na snazi ugovor o izručenju između Srbije i BiH.

(Srna)