Naslovna Najnovije Sud: „Ekvator“ je nezakonito skinuto dva miliona KM

Sud: „Ekvator“ je nezakonito skinuto dva miliona KM

0

Viši privredni sud u Banjoj Luci potvrdio je da je apsolutno ništava cesija na osnovu koje je „Ekvator“ d.o.o. preko druge povezane firme nezakonito sa računa Grada Banje Luke naplatio iznos od 2.030.169 KM, saopšteno je iz Gradske uprave Banjaluka.

-Sud je potvrdio ono što sam govorio prije godinu dana, a to je da je „Ekvator“ nezakonito skinuo dva miliona KM sa računa Grada na svoju fiktivnu firmu i time oštetio Grad Banju Luku. Moj tim i ja nastavljamo ovu bitku dok Gradu ne bude vraćen nezakonito uzeti novac – poručio je gradonačelnik Draško Stanivuković.

On je podsjetio da ovo nije jedina pravna bitka koju je gradska administracija dobila u borbi za povrat gradske imovine, navodeći slučaj Sokolskog doma, jednog od najvrednijih objekata u Banjoj Luci, koji je nedavno vraćen Gradu.

Kada je riječ o slučaju „Ekvator“, najnovija presuda je dokaz da je Grad Banja Luka od početka sa pravom pobijao rješenje o izvršenju Okružnog privrednog suda u Banjoj Luci, kao i spornu cesiju i ona će poslužiti kao dokaz u već pokrenutim postupcima s ciljem vraćanja ovih sredstava u gradsku kasu.

Naime, iako je Grad već u prigovoru na navedeno rješenje o izvršenju isticao da se radi o nezakonitim radnjama kojim su prava potraživanja prenesena sa firme „Ekvator“ na firmu „Banigo Građenje“ d.o.o Banja Luka, Okružni privredni sud to nije uvažio, te je odbio prigovor i iznos je prinudno naplaćen. Na ovo rješenje, Grad Banja Luka uložio je žalbu o kojoj do danas nije odlučeno.

Podsjećamo, riječ je o slučaju koji se vodio oko vlasništva nad zemljištem na kojem je izgrađena rejonska kotlovnica na Starčevici. Grad Banja Luka od marta ove godine aktivno preduzima pravne radnje u slučaju „Ekvator“ po čijoj je tužbi iz 2018. godine – Odlukom suda sa računa Grada povučeno 2.030.169 KM, stoji u saopštenju Gradske uprave Banjaluka.

(BN)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube