Naslovna Izdvajamo Sukob Vukanovića i Sokola zbog rata: Srbi su sami otišli od petarde,...

Sukob Vukanovića i Sokola zbog rata: Srbi su sami otišli od petarde, znamo da je Dodik hrvatski igrač!

Meni je smiješno da neko iz SDS-a, s obzirom na povijest stranke, priča o zveckanju oružjem. Hrvati ne zveckaju oružjem, odgovorio mu je Tomislav Sokol, HDZ-ov zastupnik u EU Parlamentu

Tomislav Sokol, HDZ-ov zastupnik u EU Parlamentu, Suzana Grubješić, bivša potpredsjednica Vlade Srbije za EU integracije i Nebojša Vukanović, poslanik u Skupštini Republike Srpske govorili su o statusu zemalja Zapadnog Balkana na putu ka EU, no nije dugo trebalo da priča skrene u pravcu ratnih tema.

Nedugo zatim, došlo je i do prvih varnica kada je riječ o stradanjima naroda širom Balkana. Vukanović je ironično konstatovao da su „Srbi sami otišli od petarde“, a onda se okrenuo priči o Miloradu Dodiku koji mu je poslužio kao primjer “koga sve međunarodna zajednica podržava”.

-Dodik je najveća sramota RS i srpskog naroda. To je jedan korumpirani političar koji opstaje na vlasti plasirajući priče o referendumu, otcjepljenju. Prosto je nevjerovatno koliko su stvari podržali međunarodna zajednica i ljudi koji su doveli Dodika na vlasti. Dodik ima podršku i Hrvatske, evo da ne upadam u riječ, kazao je Vukanović, a onda je Sokol uzvratio:

-Nije posao EU da rješava izborne fustracije SDS-a što ne mogu doći na vlast u RS. Meni je smiješno da neko iz SDS-a, s obzirom na povijest stranke, priča o zveckanju oružjem. Hrvati ne zveckaju oružjem, Hrvati žele da se pravno dovedu na EU razinu i implementiraju standardi, replicirao je Sokol, a Vukanović mu je poručio da niko od njih ne traži guranje u vlast.

-Mi znamo da je Dodik hrvatski igrač. Mi tražimo da EU nema diskriminaciju i da nekog toleriše, a nekog sankcioniše, kazao je između ostalog Vukanović u „Crvenoj liniji“.

 

 

Oslobodjenje.ba