Naslovna Najnovije „Šume Republike Srpske“ KLIZE U MINUS: Gubici su ogromni, a evo šta...

„Šume Republike Srpske“ KLIZE U MINUS: Gubici su ogromni, a evo šta je razlog tome (FOTO)

0

U Republici Srpskoj je za sedam mjeseci ove godine proizvedeno ukupno 931.650 metara kubnih raznih šumskih sortimenata ili 13,8 odsto manje nego u istom periodu lani.

Istovremeno je i prodaja manja za skoro 18 procenata, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Iz ovih statističkih podataka nameće se logičan zaključak, da Javno preduzeće “Šume Republike Srpske” ponovo klizi u gubitke i da će ovu godinu, najvjerovatnije, završiti u minusu.

Sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori Republike Srpske, Igor Andrić, rekao je za Srnu da su glavni uzrok smanjenja proizvodnje u šumarstvu loše vremenske prilike s kraja zime i gotovo cijelog proljeća, kada je bilo mnogo kišnih dana, što je otežalo sječu i izvlačenje sortimenata do šumskih stovarišta.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

– Na pad proizvodnje uticao je i nedostatak radne snage kod izvođača poslova u šumarstvu. Sada je teško nadoknaditi proizvodnju u tekućem periodu i pretpostavljam da ova godina neće biti završena sa stoprocentnim ispunjenjem proizvodnog plana – naveo je Andrić.

Dragan Banjac, direktor Šumskog gazdinstva “Doboj” potvrdio je za Srpskainfo da su vremenske prilike za šumare ove godine bile pogubne.

– Ne mogu govoriti o poslovanju na nivou cijelog preduzeća, ali mi u Doboju, zbog stalnih kiša, nismo mogli ući u šumu do posljednjih dana juna. Za sada smo jedva postigli 65 odsto od planirane proizvodnje za ovu godinu – rekao je Banjac.

Slaven Gojković, generalni direktor “Šuma RS”, ipak ne gubi nadu. Kaže, ako jesen bude topla i suva, kao prošle godine, preduzeće bi ipak moglo na zelenu granu.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube