Naslovna Republika Srpska Sumnjiv tender Poreske uprave za kupovinu vozila

Sumnjiv tender Poreske uprave za kupovinu vozila

0

Poreska uprava Republike Srpske i firma „Verano Motors“ zaključili ugovor o nabavci vozila vrijedan 192.726,27 KM bez PDV-a. U tenderskoj dokumentaciji vjerovatno nezakonito nacrtana vozila Peugeot 208 i Peugeot 308.

Pored toga, jasno se moglo naslutiti da vjerovatno samo navedena firma, koja je i bila jedini ponuđač, može ispuniti i sve ostale tražene zahtjeve.

Nedavno je Poreska uprava Republike Srpske uspješno realizovala tender vrijedan tačno 192.726,27 KM bez PDV-a za nabavku ukupno šest vozila.

Kao i većina drugih auto-tendera u Bosni i Hercegovini, i ovaj tender je, najvjerovatnije, namješten. Evo i zbog čega.

Krenimo od najvažnijih detalja. Ugovor je dodijeljen jedinom ponuđaču, banjalučkoj firmi „Verano Motors“. Njihova ponuda bila je niža tek za 273,73 KM u odnosu na procijenjenu vrijednost.

Prema dostupnim podacima, „Verano Motors“ je ovlašteni Peugeot koncesionar i serviser vozila. U tenderskoj dokumentaciji su iz Poreske uprave RS od ponuđača tražili upravo to – da budu ovlašteni zastupnici i serviseri ponuđenih vozila.

Direktor Goran Maričić i njegove kolege kroz tendersku dokumentaciju jasno su dali do znanja da žele upravo Peugeot vozila. Našom analizom dolazimo da zaključka da su najvjerovatnije nezakonito riječima nacrtana vozila Peugeot 208 i Peugeot 308.

Naime, tehničke specifikacije za pet traženih vozila postavljene su tako da ih vjerovatno može ispuniti samo Peugeot 208.

Primjer, traži se vozilo minimalne dužine od 4.050 mm, a dužina novog Peugeota 208 je 4.055 mm, te međusovinskog razmaka maksimalno 2.540 mm, dok kod Peugeota 208 to iznosi tačno 2.540 mm.

Osim toga, Peugeot 208 se proizvodi s 1.2 benzinskim motorom i manuelnim mjenjačem s pet brzina što se uklapa u sve tražene specifikacije iz tenderske dokumentacije.

Pored ovih pet, traži se još jedno vozilo s nešto drugačijim specifikacijama, a najvjerovatnije je nacrtano vozilo Peugeot 308.

Opet gledamo tražene dimenzije – dužina minimalno 4.350 mm, međuosovinski razmak maksimalno 2.680 mm. Dužina novog Peugeota 308 je 4.367 mm, dok međuosovinski razmak iznosi 2.675 mm.

I u ovom slučaju traži se 1.2 benzinski motor, što Peugeot i nudi, s tim da je u ovom slučaju riječ o mjenjaču sa šest brzina, baš onako kako je predviđeno tenderskom dokumentacijom. Osim toga, ovo vozilo se traži isključivo u sivoj boji.

Kada je jasno dato do znanja koja vozila se traže, bilo je potrebno i, što je više moguće, ograničiti konkurenciju. Pored toga što ponuđači moraju biti zvanični zastupnici i serviseri ponuđenih vozila, od čega najmanje jedan ovlašteni servis mora biti na području Banjaluke, od njih se tražilo i da u posljednje dvije godine imaju iskustvo u realizaciji barem jednog ugovora u vezi s nabavkom vozila, u minimalnoj vrijednosti od čak 190.000 KM bez PDV-a!

Jasno je napisano i da se neće priznati iskustvo u realizaciji više ugovora čije je zbirna vijednost minimalno 190.000 KM, nego isključivo samo pojedinačni ugovori čija je vrijednost viša od propisane.

Zanimljivo, upravo je firma „Verano Motors“ s Poreskom upravom RS 11. marta 2022. godine zaključila ugovor vrijedan čak 249.880 KM bez PDV-a za nabavku putničkih vozila.

Dodajmo i to da tenderom nije bila predviđena najniža cijena kao kriterij za dodjelu ugovora, nego ekonomski najpovoljnija ponuda i to u sljedećem omjeru: najniža cijena 80%, a rok plaćanja 20%.

Naravno, navedeni detalji ukazuju na kršenje Zakona o javnim nabavkama BiH, a što će, vjerovatno, opet proći nekažnjeno.

(pratimotendere.ba)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube