Naslovna Najnovije Sva bahatost vlasti: Za mnoge je luksuz, a vlast daje 700.000 KM...

Sva bahatost vlasti: Za mnoge je luksuz, a vlast daje 700.000 KM za meso, 35.000 KM za začine

0

Građani svoju glad plaćaju skupo, dok strukture vlasti jedu jeftino.

To je jezik naše stvarnosti sa sociološkog aspekta.

Služba za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine nedavno je objavila dodatak planu javnih nabavki koje su za ovu godinu planirane u iznosu od oko osam miliona KM.

U teškom periodu inflacije to je prst u oko građanima koji jedva sastavljaju kraj s krajem.

Ove jeseni građani Bosne i Hercegovine su morali odlučivati između frižidera, nabavke ogrjeva i nove jakne ili cipela za svoju djecu koja kreću u školu.

Istovremeno, vlast pokazuje svu bahatost bez osjećaja za teško stanje u kojem se nalaze oni koji ih biraju, kažu građani, javlja BHRT.

Da će se i dalje dobro i povoljno jesti pokazuju javne nabavke institucija Bosne i Hercegovine.

Prema Planu javnih nabavki za 2022. godinu, za meso je planirano 715.000 KM od čega za nabavku, kako je naznačeno, svježeg telećeg, junećeg i jagnjećeg mesa planirano je 560.000 KM, za svježe pileće meso 155 hiljada, a za nabavku začina 35 hiljada KM.

– Ova vlast ponovo pokazaju svu bezosjećajnost za realan svijet u kojem žive građani ove zemlje.

I to nije ništa novo, samo je posebno iritantno ili bezobrazno u ovom periodu, nakon dvije god pandemije, nakon ogromne inflacije zbog rata u Ukrajini, nakon poskupljenja svih životnih namirnica, da ova vlast barem deklarativno ili simbolično pokaže da malo štedi, kaže Siniša Vukelić, urednik portala Capital.ba.

Građani svoju glad plaćaju skupo, dok strukture vlasti jedu jeftino. To je jezik naše stvarnosti sa sociološkog aspekta.

Od ranije u javnom sektoru postoji praksa da se ne vodi računa o novcu poreskih obveznika, odnosno građana Bosne i Hercegovine.

Da li se mogla praviti ušteda pogotovo sada u vrijeme inflacije, pada životnog standarda građana i problema koje imaju privrednici, da, ističu ekonomisti.

To rade zemlje Zapada, sugerišu svojim građanima i, s druge strane kreću od sebe. Prvo rade uštede na nivou vlada, a u Bosni i Hercegovini?

(Agencije  Foto: Buka)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube