28.7 C
Banja Luka

Sve je stalo, samo korupcija cvjeta u BiH!

Indeks percepcije korupcije za 2020.godinu rangira BiH na 111 mjesto od 180 država sa ocjenom 35 od mogućih 100 ,što je i najlošija ocjena otkad se mjeri nivo korupcije.

Prema najnovijem izvještaju nevladine organizacije Transparensy BiH, zaključeno je da BiH nije ostvarila nikakav napredak u realizaciji ranijih preporuka.

Iako je borba protiv korupcije preduslov za provođenje svih drugih reformi, stanje se u svim oblastima neprestano pogoršava, a ukoliko se ovakvo stanje nastavi, dovešće do potpunog bezakonja i propasti institucija.

Prošla godina je obilježena netransparentnim nabavkama medicinske opreme u jeku pandemije covid19. Takvom ponašanju nadležnih doprinosi i stanje u pravosuđu koje je politički instumentalizovano bez elementarne nezavisnosti i odgovornosti, ističu u nevladinom sektoru.

„Korupcija je sve prisutnija pravosuđe procesuira samo sitne slučajeve korupcije, dovoljno je reći samo da je 2019. Tužilaštvo BiH trebalo da procesuira najkrupnije slučajeve korupcije donesena je jedna pravosnažna presuda tuženi je oslobođen i to je sve što je urađeno, imamo sve lošije stanje ali su i brojne afere u pravosuđu dodatno urušile povjerenje javnosti u rad pravosudnih institucija“, kaže Srđan Traljić, Transparensy BiH

Poražavajuća je činjenica da nijedno djelo korupcije do sad nije procesuirano niti je iko odgovarao za bilo koji oblik korupcije.

Pandemija virusa korona korumpiranim pojedincima pružila je nove prilike da iskoriste neadekvatan institucionalni nadzor, nedostatak koordinacije i transparentnosti, čime su na ispit stavljeni i spremnost institucija da odgovore na pojavu korupcije ali i mehanizmi za spečavanje korupcije.

 „Mislim da je pandemija ogolila i pokazala sve što vidimo oko sebe ali je pandemija dodatno pokazala da je naš sistem zasnovan na korupciji i da se zasniva na uslugama ja tebi ti meni koliko meni i koliko tebi, što se vidjelo u velikim aferama koje su buknule. Do samog vrha ove države dosežu pipci korupcije i da je pandemija pokazala koliko je jednoj državi koja želi da se smatra uspješnom potreban jak demokratski sistem“, smatra Dragan Todorović, Centar za ljudska prava Banjaluka.

Da bi se borba protiv korupcije pokrenula sa mrtve tačke, potrebno je prvo izvršiti pritisak na vlasti na nivou BiH da se hitno usvoje ključni antikorupcijski mehanizmi i da se unaprijede zakoni. Dok god BiH ne ostvari napredak u borbi protiv korupcije, nastaviće zaostajati za svojim potencijalom da se razvije kao napredna, demokratska zemlja.

BN TV

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here