18.7 C
Banja Luka

Sve više građana na minimalcu – kako preživjeti?

Sindikalna potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu u Srpskoj premašila je 2 000 maraka što znači da po dva zaposlena člana jednog domaćinstva, da bi podmirili sve troškove koje ova korpa podrazumijeva, treba da zarađuju po 1 000 KM. Međutim, pitanje je kako to ostvariti jer polovina radne snage u Srpskoj zarađuje ispod 800 KM.

Životni standard građana ugrožavaju neopravdana poskupljenja, koja su krenula prošle godine, a aktuelna su i u ovoj godini. Građani Republike Srpske ni sami ne znaju kako preživljavaju iz mjeseca u mjesec, niti kako pokriju sve troškove koja jedna četvoročlana porodica ima.

Potrošačka korpa nemilosrdno raste, i došla je do 2 000 maraka, a podaci Republičke Poreske uprave kažu da od ukupnog broja zaposlenih,skoro dvije trećine zarađuje do 800 KM.

“Prema podacima Poreske uprave Republike  Srpske, od  278.570 radnika u avgustu, na platu do 1.000 KM bilo je prijavljeno njih 179.500, dok 138.000 zarađivalo do 800 KM. To znači da, za platu koja je daleko niža, približna ili tek nešto viša od troška prehrane iz sindikalne potrošačke korpe, a koji je za oktobar iznosio 772 KM, radi više od polovine ukupne radne snage u Srpskoj”, saopšteno je iz Poreske uprave RS.

Iz Udruženja potrošača poručuju da je potrošačka korpa znatno iznad onoga što možemo ostvariti jer od plate koju prima većina radnika u Srpskoj, mogu se zadovoljiti samo one najosnovnije potrebe što je apsurdno i golo preživljavanje.

 

„Mi imamo niska primanja naša prosječna plata ne može se reći jer veliki broj ljudi prima naknadu od 600 KM. Potrošačka korpa odavno je dosegla nivo preko 2000 KM što je poražavajuće jer imamo smanjenje cijena goriva ali ništa ne osjetimo od osnovnih životnih namirnica da je dobilo neku nižu cijenu i da bi se tu nešto korigovalo”, kazala je Murisa Marić, Udruženje potrošača DON Prijedor.

Iako su plate i penzije u Srpskoj neznatno porasle, činjenica je da poskupljenja u toj trci nose titulu stalnog pobjednika jer će sve posljedice ponovo snositi krajnji potrošač, kojem je novčanik ionako već poluprazan. Zato ne iznenađuje činjenica da građani BiH odlaze u inostranstvo, i to doslovno, trbuhom za kruhom.

(BN)

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here