Naslovna Svijet Švedska i Finska odlučuju o ulasku u NATO savez

Švedska i Finska odlučuju o ulasku u NATO savez

0

Finska i Švedska bliže se odluci o njihovoj najvjerovatnijoj kandidaturi za članstvo u NATO-u, a službena se objava očekuje u narednim danima, potvrdila je u utorak finska strana.

Manje od tri mjeseca od početka invazije na Ukrajinu, dvije nordijske zemlje suočene s ruskom prijetnjom nalaze se na vratima zapadnog vojnog saveza u potrazi za sigurnosnim kišobranom, posebno SAD-a, piše francuska novinska agencija AFP.

“Sigurno je 100 posto da će Finska biti kandidat i prilično vjerovatno da će do kraja godine biti članica”, rekao je Charly Salonius-Pasternak, naučnik s finskog instituta za međunarodne odnose.

Kako prenosi N1, pisanje Hine, u Finskoj, kao i Švedskoj, rat u Ukrajini je potpuno preokrenuo javno mnijenje koje je do ruske intervencije bilo podijeljeno.

Prema anketi javne televizije Yle, 76 posto Finaca podržava članstvo zemlje u NATO-u. Posljednjih nekoliko godina ta je podrška iznosila svega 20 do 30 posto.

U Švedskoj, vladajući socijaldemokrati, čije bi zeleno svjetlo za pristupanje NATO-u osiguralo jasnu većinu u parlamentu, dali su do znanja da će svoju odluku saopštiti ove nedjelje.

(N1 Foto: Profimeia)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: