22.7 C
Banja Luka

Svjedok: Novac od prodaje maski predat nepoznatom licu u crnom automobilu

– Novac od prodaje maski, zapakovan u ukrasnoj kesi, predan je nepoznatom licu u crnom automobilu na parkingu Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, rečeno je na današnjem suđenju u postupku protiv Branislava Zeljkovića i drugih optuženih zbog malverzacija prilikom kupovine maski i zaštitnih odjela za vrijeme pandemije korona virusa.

Zeljković, kadar Ujedinjene Srpske, bio je tada na funkciji direktora Instituta za javno zdravlje Republike Srpske.

Na današnjem ročištu u postupku protiv optuženih za malverzacije prilikom javnih nabavki u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske saslušan je svjedok Biljana Amidžić, koja je kao administrativni radnik zaposlena u firmi „MMS Code“ radila na poslovima vezanim za sporne nabavke medicinske opreme iz Kine.

„Slavko Bojić je tada bio u Njemačkoj. Nazvao me je i rekao da se javim Vanji Čanković iz Instituta za javno zdravstvo i da njoj pošaljem ponudu za maske. Rekao mi je i šta ponuda treba da sadrži – 50 hiljada maski po cijeni od 6,90KM,“ prisjeća se Amidžić.

Nakon što je od Instituta dobila spisak potrebne tenderske dokumentacije, Amidžić je isti proslijedila Draganu Dubravcu, direktoru „Promedinga“, koji je bio zadužen za uvoz 50 hiljada maski za Institut.

„Maske su naručene dva puta, jer je prva narudžba blokirana i stigla je sa zakašnjenjem. Ukupno je kupljeno 100 hiljada maski, od čega je 51 hiljadu dobio Institut. Maske je iz Kine uvezao „Promeding“, prodao ih „Prokontrolu“, a onda su isporučene Institutu“, rekla je Amidžić.

Institut je 50 hiljada maski Bojićevom „Prokontrolu“ platio 345 hiljada maraka. Amidžić, kao osoba od povjerenja, od Bojića dobija zadatak da nepoznatu količinu novca preuzme od Dubravca i preda je trećem licu.

„Bojić mi je rekao da se nađem sa Dubravcem i da će mi on dati neke pare. Našli smo se ispred muzeja i Dubravac mi je predao ukrasnu kesu u kojoj je bio novac. Otišla sam na parking Instituta i tamo me čekao čovjek u crnom automobilu kome sam predala novac“, kaže Amidžić.

Amidžić se prisjeća nelagode koju je tada proživljavala, jer je bila svjesna da nosi veliku količinu novca. Ko je tajanstveni muškarac srednjih godina u crnom automobilu koji je po iskazu svjedoka preuzeo novac, zanimalo je i sudsko vrijeće, ali Amidžić se detaljnijeg opisa nije mogla sjetiti.

Novo ročište u slučaju Branislava Zeljkovića i drugih optuženih u aferi “korona ugovori” biće nastavljeno 18. marta.

Pored Zeljkovića, Tužilaštvo tereti i Slavka Bojića, direktora firme “Promeding”, koja je, prema optužnici, sa firmom “Procontrol” iz Banjaluke vršila nabavku maski za potrebe Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. Optužen je i direktor firme “Promeding” iz Laktaša Dragan Dubravac, direktor turističke agencije “Travel for fun” Saša Marković i bivši direktor “Sineks laboratorije” Sani Crljić.

(BN) Foto: BN

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here