30.7 C
Banja Luka

Table – 157.000 Srba moralo da napusti Sarajevo

Na šest ključnih ulaza u Istočno Sarajevo od danas su postavljene table sa nazivom grada i teritorije grada na srpskom i engleskom jeziku, na kojima je istaknut podatak da 157.000 Srba moralo napustiti Sarajevo.

„Kao što sam i obećao prije nekoliko mjeseci, na ovim tablama smo istakli i jedinstvenost koju karakteriše naš grad. Ovo je grad koji je stvoren od velikog dijela 157.000 Srba koji su morali napustiti Sarajevo“, izjavio je ovim povodom gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić.

On je podsjetio da je, prema popisu stanovništva iz 1991. godine, u predratnom Sarajevu živjelo najmanje 157.000 Srba, onih koji su se tako izjasnili.

„U prvom egzodusu Srba iz Sarajeva koji se desio u aprilu 1992. godine, sa početkom tragičnih ratnih dešavanja, Srbi iz straha za svoju i bezbjednost svojih porodica napustili su dijelove Sarajeva u kojima su bili manjina, a u drugom, najvećem ikad viđenom u zimu 1996. godine, 120.000 Srba napustilo je dijelove Sarajeva koje su u odbrambeno-otadžbinskom ratu odbranili. Područje Sarajeva napustilo je 99 odsto Srba“, istakao je Ćosić.

Prema njegovim riječima, veliki broj Srba iz Sarajeva otišao je u Bijeljinu, Banjaluku, Trebinje, Zvornik, Brčko, Bratunac, Beograd, Niš, Novi Sad, mnoge evropske zemlje, Ameriku, Kanadu, širom svijeta.

„Onaj broj koji je ostao ovdje, oko 50.000 njih, zajedno sa ljudima koji su živjeli na nekim od današnjih područja Istočnog Sarajeva, stvorio je današnje Istočno, a prvobitno Srpsko Sarajevo. Upravo zbog ove činjenice, postavljene su table sa ovim natpisom na ulazu u naš grad. Ovo je istorijska činjenica, niko nam je ne može uzeti i nije napisana da ikoga vrijeđa“, poručio je Ćosić.

On je ocijenio da je krajnje vrijeme, i da to kaže zbog svih – stanovnika Istočnog Sarajeva, ali i komšija iz Sarajeva – da se prihvate različitosti.

„Različitosti življenja, različitosti mišljenja, različitosti političkog djelovanja, različitosti sagledavanja stvari iz zajedničke prošlosti. Različitosti uz poštovanje i uvažavanje“, dodao je Ćosić.

Navodeći da postoje table, natpisi, ponašanje, izjave, pa i fizički objekti koji mu kao čovjeku smetaju negdje izvan Istočnog Sarajeva, on je rekao da izuzetno poštuje odluke drugih da žive i rade na način koji nije u skladu sa njegovim.

„Prema tome, nadam se da ćemo vrlo brzo /ako nismo do sada/, naučiti živjeti različitost uz poštovanje i prihvatanje drugačijeg. To i jeste vrhunac svakog modernog i demokratskog društva, zar ne“, naveo je Ćosić.

On je naglasio da upravo zbog svega želi da kaže da je Istočno Sarajevo danas grad koji pripada i predstavlja svih 157.000 Srba koji su morali napustiti Sarajevo.

„Naravno, odavno smo i grad jednako otvoren za sve one koji u njega dolaze i opredjeljuju se u njemu da žive, i iz ostalih dijelova Republike Srpske, BiH i regiona“, rekao je Ćosić i poručio da Istočno Sarajevo raste, razvija se i ostaje srce Republike Srpske.

Podsjećajući da je nadležnost Gradske uprave redovno održavanje i unapređivanje horizontalne i vertikalne signalizacije u gradu, pri čemu se vodi računa o bezbjednosti saobraćaja, Ćosić je rekao da je u sklopu redovnih aktivnosti postavljen i video-nadzor koji „pokriva“ postavljene table kako bi se preduzele neophodne pravne radnje u slučaju njihovog uništenja ili oštećenja.

(Srna) Foto: Facebook

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here