33.7 C
Banja Luka

Tajni posao Vlade: Saudijcima zemlja za elektranu u Bijeljini!?

Bijeljina – Vlada Republike Srpske nastavlja tajnovitost u projektima sa strancima. Ovoga puta misteriozna je gradnja solarne elektrane u Bijeljini. Nema detalja memoranduma koji je potpisao predsjednik Vlade Radovan Višković sa “Masko grupacijom” iz Saudijske Arabije

“Imam izuzetnu čast i zadovoljstvo da saopštim da smo potpisali sa grupacijom Masko iz Saudijske Arabije memorandum o izgradnji solarne elektrane kapaciteta 60 megavata na prostoru grada Bijeljine na zemljištu koje je u vlasništvu Republike Srpske, odnosno našeg Ministarstva unutrašnjih poslova.”, tim riječima je predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković prvog marta najavio solarnu elektranu u Bijeljini.

O investiciji se zna još da će koštati 70 miliona evra. Drugi detalji dogovora skriveni od očiju javnosti.

“Šta to implicira? Implicira da iza ovog projekta po mom ličnom ubjeđenju ne stoje nikakvi ljudi iz Saudijske Arabije nego da su ovdje našli određene sagovornike iz Vlade Republike Srpske i ne možete me ubijediti nijednog momenta da je za ovaj lokalitet i prostor mjesne zajednice neko iz Saudijske Arabije našao pogodno tlo za investiciju.”, kaže u izjavi za BN poslanik PDP u Narodnoj skupštini Srpske Slaviša Marković.

Mještani mjesne zajednice Hase, zatečeni informacijom da će se u blizini njhovih kuća, vikendica i voćnjaka graditi solarna elektrana.

“Iza nas je jedan dio koji je u skorije vrijeme postao vikend naselje. Imamo veliki broj vikendica, narod dolazi tu masovno kupuje placeve, pravi vikendice, voćnjake i ostalo. Prije par dana smo čuli da je predviđena ovdje izgradnja solarne elektrane nismo dobili nikakav upit da li smo saglasni da li nismo.”, priča za BN predsjednik mjesne zajednice Hase Goran Marković.

Uzimajući u obzir projekte koje je godinama unazad najavljivala vlast sa raznim stranim investitorima, koji su redovno propadali, a ceh plaćali građani, razlozi za bojazan postoje i ovog puta – kaže narodni poslanik Tomica Stojanović.

“U 99% situacija na našem terenu ne znamo ugovore sa strancima. Oni su pod velom tajni, za nas imaginarni. Mi samo naslućujemo, stranci dolaze da bi uzeli veliki dohodak, uglavnom iz budžeta Republike Srpske. Ovdje interes mogu imati samo stranci i eventualno neko ko bude radio papire za te strance i neko u Vladi ko bude imao dogovor sa tim strancima.”, smatra Stojanović.

Rasprodajom prirodnih bogatstava Vlada se ponaša kao da niko više neće živjeti na ovim prostorima poslije njihovog mandata, dodaje Marković

“Za svaku opštinu je zadužen po jedan Serdarov, Agrokor, Arap, Rufi… Ovo je rasparčavanje Republike Srpske.”

Poražavajuće je što Vlada Srpske uzima jako niske koncesione naknade za korišćenje prirodnih resursa koje rasprodaje strancima, podvlači Marković i navodi da je krajnje vrijeme da se ide u promjenu zakona o koncesijama.

(BN) Foto: Vlada RS

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here