Naslovna Najnovije Težak incident na graničnom prelazu Brod (VIDEO)

Težak incident na graničnom prelazu Brod (VIDEO)

Na graničnom prelazu Brod juče oko podne  dogodio se incident u kojem su učestvovali pripadnici Granične policije i jedan državljanin Švajcarske.

Na graničnom prelazu Brod juče oko podne  dogodio se incident u kojem su učestvovali pripadnici Granične policije i jedan državljanin Švajcarske.

Kako saznajemo, sukob i fizički nasrtaj policijskih službenika na stranog državljanina se dogodio nakon što je ovaj odbijao prekinuti snimanje mobilnim telefonom.

Savjetnik direktora Granične policije BiH i glavni inspektor Svevlada Hoffman za portal Radiosarajevo.ba je potvrdio da se događaj dogodio i da je istraga u toku.

„Taj događaj je u nadležnosti Ureda za profesionalne standarde i unutrašnju kontrolu. Dok oni ispitaju sve okolnosti tog nemilog događaja, preuranjeno je išta komentiarisati“, rekao nam je Hoffman.

Prema pisanju Crne hronike radi o Borče Stojanovu koji živi u Švajcarskoj. On je u Bosni i Hercegovini želio posjetiti sestru i zeta, ali nije bio upoznat s mjerama i naredbama na snazi, te nije imao test na korona virus pri ulasku u BiH.

Nakon što je upitao gdje može uraditi test, kako bi mu ulazak u BiH bio odobren, policijski službenik je počeo galamiti i pljuvati državljana Švajcarske, kako su otkrili iz porodice. Potom je mobilnim telefonom počeo snimati službenika, što je dovelo do kulminacije sukoba.

Na snimku se vidi naguravanje Stojanova sa više pripadnika granične policije i otimanje mobitela, ali se i čuju pozivi upomoć. Stojanov je onima koji su se zatekli na graničnom prelazu govorio i da snimaju šta se dešava, ali se niko nije usudio.

U 19:30 istog dana Stojanov je bio saslušan u PU Brod, a navodi da nije dobio nikakvu kaznu, odnosno prekršajni nalog. Njegova porodica kaže da namjerava da tuži policijske službenike za povrede, kao i za uništavanje privatnog vlasništva, s obzirom da je prilikom naguravanja stradao mobilni telefon.

(Radiosarajevo.ba)