Naslovna Izdvajamo „TJERANJE NA ČISTAC“ Dodik zna da nema dvije trećine u Narodnoj skupštini,...

„TJERANJE NA ČISTAC“ Dodik zna da nema dvije trećine u Narodnoj skupštini, ali postoji razlog zbog čega ipak saziva sjednice

0

Narodna skupština Republike Srpske juče nije podržala veto srpskog člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika, na trgovinski sporazum BiH s Velikom Britanijom.

Za potvrđivanje Dodikove odluke glasao je 51 narodni poslanik (od 56 potrebnih), protiv nije glasao niko, a 11 je bilo suzdržanih.

To znači da Odluka Predsjedništva o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji između BiH i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske, koja je usvojena bez konsenzusa na 27. redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 8. juna 2022. godine – stupa na snagu.

Oprobana matrica

To je treća posebna sjednica na kojoj Dodik nije dobio podršku poslanika, nakon što je preglasan u Predsjedništvu i nakon što je pokrenuo mehanizam zaštite vitalnog entitetskog interesa Republike Srpske. Prvi put se to desilo u oktobru prošle godine, a drugi u aprilu 2022, kada je bio protiv nekoliko međunarodnih sporazuma iz oblasti obrazovanja i testiranja znanja učenika.

Budući da je odavno poznato da vladajuća koalicija u Srpskoj nema potrebnu dvotrećinsku većinu u NSRS, nakon odlaska DNS i SPS iz vlasti, logično je pitanje zbog čega Dodik uopšte saziva ovakve sjednice.

Politička analitičarka Tanja Topić kaže da je Milorad Dodik sasvim sigurno svjestan da nema dvotrećinsku većinu, ali to mu nije ni bitno.

FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Tanja Topić

– Želi pokazati kako se on grčevito bori za srpski nacionalni interes, da je njegov ekskluzivni zaštitnik. Time hoće izvesti opoziciju na čistac, odnosno pred građanima pokazati da su izdajnici koji rade po nalogu stranih ambasada i “političkog Sarajeva”. To je oprobana matrica koja se posebno eksploatiše u izbornoj godini – navodi Topićeva.

Tražili su da se, umjesto toga, razgovara o sporazumu koji su politički lideri iz BiH prije nekoliko dana postigli sa zvaničnicima EU u Briselu.

– Dođe se u NSRS, tri dana srbovanja, onda se ode u Brisel i pristane se na to da šest mjeseci nakon izbora faktički više nema Republike Srpske! Čitao sam preporuke Venecijanske komisije. Entiteti i vitalni interes u Domu naroda BiH su prepreka napretku BiH. I vi pristanete na to – rekao je šef Kluba poslanika DNS, Duško Ivić.

Slika za kampanju

Takođe, nekoliko opozicionih poslanika je pokušalo da nametne druge teme, koje nisu bile zvanično na dnevnom redu: unutrašnja bezbjednosna situacija, te odnosi Dodika prema Rusiji i Turskoj.

– Problem Srpske se ne rješava jednom slikom sa visokim zvaničnikom bilo koje države. Da li radi Rafinerija Brod? Šta smo time postigli, osim što smo sebe stavili u situaciju da budemo poligon za okršaj velikih sila. U redu, poštujem to, ima se slika za kampanju. Ali to nije dobro za Republiku Srpsku, a vidjećete i zašto. Možemo samo sami sebe ugroziti, a Rusiji ne možemo pomoći – rekla je poslanik PDP, Jelena Trivić.

Ipak, Dodik je jedva čekao ishod sjednice da bi poentirao svoju politiku.

– Glasanjem za sporazum s Velikom Britanijom opozicija, predvođena PDP-om i SDS-om, glasala je protiv Srpske. To pokazuje i njihovu poslušnost prema britanskoj ambasadi jer su institucije Srpske utvrdile da se sporazumom ne poštuju dejtonske nadležnosti.  I to narod treba da zna – poručio je Dodik na Tviteru.

Kako stvari stoje, opozicionari i dalje nisu svjesni Dodikovog plana, ili pak svjesno u njemu učestvuju. Oni su juče odmah rekli da ga neće podržati jer smatraju da je besmisleno odbiti ovakvu vrstu „tipskog“ sporazuma, koji s Britancima, između ostalih, ima i Srbija.