Naslovna Izdvajamo Traže hitan sastanak sa Dodikom: Medicinari ne odustaju od povšice

Traže hitan sastanak sa Dodikom: Medicinari ne odustaju od povšice

0

Predstavnici Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske traže hitan sastanak sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, jer nisu zadovoljni sastankom s predstavnicima Ministarstva zdravlja.

Ovo je zaključak sa sjednice Republičkog odbora najvećeg reprezentativnog sindikata u zdravstvu, a predsjednik ovog sindikata Nikola Crnčević podsjeća da zdravstveni radnici od januara traže povećanje cijene rada sa 159,50 na 175 KM i rješenje za ostale probleme sa kojima se suočavaju.

„Nakon održanog sastanka  1. septembra u Ministarstvu zdravlja, sa kojim nismo zadovoljni, bili smo prisiljeni da održimo danas sjednicu Republičkog odbora i dogovorimo šta dalje. Umjesto ministra, sastanku je prisustvovao njegov savjetnik, koji nam je rekao da u ovom trenutku nema sredstava za povećanje cijene rada. Mi ćemo istrajati u svojim stavovima po cijenu obustave rada. O svemu ćemo obavijestiti naše članstvo, pa ćemo znati šta dalje“, kaže Crnčević.

Sekretar Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske Zoran Milutinović kaže da je, ukoliko bi cijena rada bila potpisana u ovom mjesecu, a primjenjivala se od oktobra, do kraja godine potrebno oko 12 miliona KM u bruto iznosu za 15.000 zaposlenih.

„Došli smo do toga da se moramo obratiti gospodinu Miloradu Dodiku, kako bi njemu lično prenijeli sa kakvim se problemima nosimo. Mi nismo neprijatelji ove zemlje i najbolje smo to pokazali tokom korone i samo mi znamo u kakvim smo uslovima radili. Mislim da zaslužujemo minimum“, poručuje Milutinović.

Drugi zaključak sa današnje sjednice Republičkog odbora Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske tiče se toplog obroka i regresa, od koga ovaj sindikat, kako kažu, nikad nije odustao.

Sindikat zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske uputiće apelaciju Ustavnom sudu RS na ocjenu ustavnosti i zakonitosti za topli obrok i regres na postojeće koeficijente.

Podsjećaju da je jedino zdravstvu, od ukupno pet oblasti u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, “2008. godine uzet topli obrok i regres, dok je u ostalim oblastima  ugrađen u platu”.

(Srpskainfo) Foto: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube