Naslovna Republika Srpska Trebinje: Građani brane zemljište od gradske vlasti

Trebinje: Građani brane zemljište od gradske vlasti

Nakon što je 15 odbornika skupštinske većine grada Trebinja dalo saglasnost gradonačelniku Mirku Ćuriću za prodaju zemljišta koje je bilo u vlasništvu nekadašnje firme „Agrokop“, danas su protestovali stanovnici Trebinja koji tvrde da je ta zemlja ranije nasilno oduzeta njihovim porodicama.

Građani Trebinja koji su se okupili kod parcele koju gradska vlast namjerava prodati kao građevinsko zemljište kažu da je to zemljište njihovim očevima i djedovima nasilno oduzeto za vrijeme bivše Jugoslavije, da je nekome plaćeno mizerno, a nekome nikako,  a da se sada se sa njihobom nasljedstvu pojedinci pokušavaju obogatiti.

„Ovo hoće neki novokomponovani tajkuni, to je sigurno neko kaparisao, ali ne može to tako proći. Branićemo životima svojim zemlju“, kaže Rajko Bokonjić.

„Ova zemlja je plaćena zlatom naših predaka, a šta smo dočekali da se legalizuje lopovluk, treba banda da nam otima zemlju“, kaže Srbo Škero.

Zemlja je oduzeta za vrijeme bivše Jugoslavije u korist nekadašnje firme „Agrokop“, koja nakon stečaja višene postoji. Ono što potomci vlasnika kažu zemljište je sa poljoprivrednog pretvoreno u građevinsko, a nije im jasno na osnovu čega se grad Trebinje pojavljuje kao vlasnik.

Mještani su najavili sastanak sa gradonačelnikom Ćurićem i predsjednikom Skupštine grada Trebinja Dragoslavom Banjkom.

(BN)