Naslovna Najnovije Tužilaštvo BiH stavilo tačku na predmet „ikona“

Tužilaštvo BiH stavilo tačku na predmet „ikona“

0

Tužilaštvo BiH je donijelo odluku o neprovođenju istrage u predmetu „Ikona“ u vezi sa ikonom koju je Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu.

Kako su za BN potvrdili iz Tužilaštva BiH, Tužiteljstvo BiH je od Generalnog tužilaštva Ukrajine, dobilo odgovor po zamolnici za Međunarodnu pravnu pomoć u kojem se navodi da se navedena ikona ne nalazi u Državnom registru nacionalne kulturne baštine, te da nisu pronađeni dokazi koji bi ukazivali da je navedeno umjetničko djelo nezakonito premješteno, ukradeno sa teritorije Ukrajine i da ima izuzetnu umjetničku vrijednost,  niti da pripada nacionalnom kulturnom nasljeđu Ukrajine i da je nacionalna vrijednost, nakon čega su istražitelji u Ukrajini zatvorili navedeni postupak.

– Slijedom navedenog a i provedenih dodatnih istražnih radnji u BiH, u Tužiteljstvu BiH je u predmetu donesena naredba o neprovođenju istrage . naveo je portparol Tužilaštva BiH Boris Grbješić.

Podsjetimo da je polovinom decembra 2020. godine kada je tadašnji član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio pozlaćenu ikonu Sergeju Lavrovu.

Domaći, regionalni i svjetski mediji brujali su danima o ikoni koja je navodno ukradena iz Ukrajine i završila u rukama Milorada Dodika (SNSD) koji je zatim odlučio da je pokloni šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu.

Kada je ukrajinska ambasada u BiH obavijestila Ministarstvo spoljnih poslova BiH da imaju opravdane sumnje da je ikona kulturno blago Ukrajine i da zahtijevaju povratak ikone, nije dugo trebalo da Lavrov vrati poklon u Bosnu i Hercegovinu.

Bio je 18. decembar kada je Tužilaštvo BiH formiralo predmet „Ikona“. Od tada do danas jedino je saopšteno da je saslušan određeni broj svjedoka. Među njima su i Milorad Dodik i ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija, ali ne u svojstvu osumnjičenih.

Ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija predao je 25. decembra ikonu koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu.

Početkom januara 2021. ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba rekao je da njegova država i dalje zahtijeva da rukovodstvo Bosne i Hercegovine vrati 300 godina staru pozlaćenu ikonu ukradenu u Lugansku, koja je poklonjena ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu te dodao da Milorad Dodik laže o porijeklu ikone.

Krajem januara u Sarajevo je stigao i ukrajinski ambasador Vasilj Kirilič i održao sastanke s ministrom spoljnih poslova Biserom Turković i glavnim tužiocem Gordanom Tadić.

(Bn/Klix) Foto: Arhiva/Agencije

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube