Naslovna Najnovije U BiH krijumčarili kokain, iz BiH oružje: Optužnica protiv devet ljudi

U BiH krijumčarili kokain, iz BiH oružje: Optužnica protiv devet ljudi

0

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv devet državljana BiH zbog ilegalne međunarodne trgovine veće količine droge i oružja.

Optužnica je podignuta protiv Admira Jakupovića (42), Edina Hatića (36), Ermina Ljumića (33), Abdulaha Džanka (38), Mirze Serdarevića (42), Melira Hodžića (32), Samira Hodžića (46), Al Rijada Fazlića (31) i Almedina Kadića (32), saopšteno je iz Tužilaštva.

Oni su optuženi da su od januara 2020. do 10. maja 2021. godine, kao članovi grupe za organizovani kriminal, koja je djelovala na teritoriji BiH, Holandije i Francuske, zajednički, sa jasno definisanim ulogama i zadacima, vršili neovlašteni međunarodni prenos heroina, kokaina i amfetaminskog ulja s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi.

Optužnica tereti ova lica i da su da su čuvala, sakrivala i proizvodila spid radi dalje prodaje, a Ljumića i Jakupovića da su izvozili oružje i vojnu opremu bez dozvole.

Prema navodima optužnice, optuženi su drogu najčešće nabavljali u Holandiji, potom transportovali i skrivali na području BiH, te koristeći amfetaminsko ulje i druge sastojke kao što su kofein proizvodili spid, nakon čega su vršili preraspodjelu droge i njeno skrivanje radi dalje prodaje.

Ljumić i Jakupović optuženi su da su krijumčarili oružje i vojnu opremu iz BiH u Francusku, i to tri pištolja i više komada eksploziva sa upaljačem i uređajem za daljinsko aktiviranje, s ciljem plasiranja na ilegalno tržište oružja na području EU, radi korištenja u izvršenju krivičnih djela.

Prilikom realizacije transporta heroina i kokaina sa područja Holandije u BiH, u dva navrata, tokom kontrole vozila kod optuženog Hatića pronađena je bijela praškasta materija ukupne bruto mase oko 1,1 kilogram koja sadrži kokain, kao i 7,5 kilograma heroina, a kod Ljumića oko litar supstance amfetamin.

Optužnica, koja je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, tereti optužene da su počinili krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet droge, a Ljumića i Jakupovića i za krivično djelo neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom, te proizvodima dvojne upotrebe.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube